У господарство “Дружба” Нижньосірогозького району прибуваємо разом з головою райдержадміністрації Павлом Павловим та начальником управління сільського господарства Віктором Толкачовим.
— Нинішнього року “перевершили” сусідні райони — засіяно майже 43 тисячі гектарів, з яких четвертина — під соняшником, — розповідає керівник району. — Воно ж як виходить: що більше сієш, то більше ризику.
— Торік мали добрий урожай, бо дощі допомогли, що для нашого краю — надзвичайна розкіш, — додає начальник сільгоспуправління. — А нині — саме наша типова погода. (Нижньосірогозький район — один з найзасушливіших в області. — Авт.) Збираємо менше, ніж сподівалися: середня врожайність 17—18 центнерів.
На пшеничному лані працюють кілька “Нив”.
— Латані-перелатані, — скаржиться голова СТОВ Василь Нишпора, — але й тих не вистачає, залучатимемо ще й позичені. Маємо намір за два тижні зібрати зернові.
Утім, придбали дружбівці цього року й два “Славутичі”. Кредит узяли, державною 30-відсотковою компенсацією скористалися. Василь Борисович жестами просить комбайнера одного з новеньких агрегатів зупинитися.
— Хоч би попередили, що гості будуть, я б вимив комбайна, а то весь у пилюці, — трохи розгубившись, каже Олег Агасієв.
На рахунку одного з кращих механізаторів це вже дванадцяті жнива. Щодня його машина впорує до 10 гектарів лану. До речі, традиція визначати переможців знаходить підтримку й нині. Щоранку на нараді підраховується й оголошується в бригадах особистий внесок кожного в хлібний коровай.
— Мали намір збирати під тридцять центнерів — так показували попередні розрахунки, та не виходить, — розминаючи в руці колос та рахуючи в ньому кількість зерен, каже Віктор Толкачов. — І сорти себе не всі виправдали.
— З чим найбільше клопоту у голови? — перепитує Василь Борисович. — Певне, з тим, що тільки й озираєшся, аби тебе ніхто не “взув”, коли прагнеш дешевше, вигідніше купити, а своє дорожче продати. Адже різноманітні трейдери насідають, щоб за безцінь скупити зерно. Хіба вони мають гроші по кишенях розпихувати? А чому не держава? Та ж не напишете цього в газеті! А ціни? Обіцяли 460 гривень за тонну фуражного зерна, а дають 410. Пальне навпаки — дорожчає. Тільки вчора говорили про 2,95 гривні за літр солярки, сьогодні вже по 3,01. Оббирають селян, і край!..

Херсонська область.