Щоб поставити крапку, необхідно 150 млн. грн. та кілька років робіт, під час яких саперам ніхто не заважатиме

Трапилося те, що мало трапитися. І знову загинули люди. Про це заявив заступник голови Запорізької обласної ради Олександр Бережний на нараді апарату та пояснив: «Нові вибухи у Новобогданівці сталися тому, що питання, яке потребує негайного вирішення, досі висить у повітрі. Кошти, потрібні на утилізацію боєприпасів, що зберігаються на території бази, фактично не виділяються». За його словами, треба припинити балачки та взятися за діло.
Цієї суботи, приблизно о 16-й годині 20 хвилин через пожежу на території 275-ї артилерійської бази ракет та боєприпасів поблизу села Новобогданівка Мелітопольського району, на якій знаходиться понад 45 тисяч боєприпасів, виникла надзвичайна ситуація. За попередніми висновками фахівців, це сталося через самозапалення димової міни під впливом високої температури повітря. Це й спричинило детонацію боєприпасів, які зберігалися поблизу.

Не тільки запорізька та мелітопольська влада передвіщали нову катастрофу. 3 червня наша газета з’ясовувала необхідність введення у Новобогданівці надзвичайного стану. Наш кореспондент попереджував про те, що ситуація в зоні техногенної катастрофи неконтрольована. Відповідь у вигляді вибухів не змусила себе чекати.
Основна маса боєприпасів детонувала на технічній території бази, за винятком майже 20 реактивних снарядів, що перелетіли за її межі. За рішенням обласного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, було майже на всю ніч з суботи на неділю припинено рух автомобільного транспорту трасою Харків—Сімферополь, а також рух потягів на ділянці залізниці станції Федорівка. 60 пасажирських потягів в напрямку Криму та із Криму затримали на термін від 2 до 22 годин.
Постраждалих та загиблих серед військовослужбовців немає. Серед цивільного населення таких двоє. Це мешканка села Новобогданівка, 1936 року народження, яка отримала середньої тяжкості пошкодження рук та ніг, внаслідок ураження осколками. Нині вона перебуває в лікарні. Стан її здоров’я задовільний. А також мешканка села Федорівка, 1916 року народження, яка перебувала на стаціонарному лікуванні в дільничній лікарні села Новобогданівка з діагнозом гіпертонія і через виникнення надзвичайної ситуації була перевезена до центральної лікарні у Мелітополі, де померла від гострого серцевого нападу.
Між іншим, ще живі в пам’яті події минулого року, коли 6 травня 2004 року, внаслідок пожежі з подальшою детонацією на артилерійських складах 275-ї артилерійської бази ракет та боєприпасів поблизу села Новобогданівка Мелітопольського району, в зону ураження потрапили 12 населених пунктів, де проживало 7152 особи. Тоді шестеро загинули. Сума збитків перевищувала мільярд гривень.
Не можна сказати, що владою взагалі нічого не робилося. За рік підрозділами МНС та Міноборони виявлено та перевезено на технічну територію бази 24 тисячі 921 боєприпас та їхні фрагменти, знищено 18 тисяч 926. 7 липня 2005 року міністр оборони Анатолій Гриценко з численними представниками НАТО, відвідуючи Новобогданівку, запевняв присутніх, що ситуація — під контролем і проблема утилізації боєприпасів буде вирішена найближчим часом.
В інтерв’ю «Голосу України» командувач військ Південного оперативного командування генерал-лейтенант Іван Свіда зазначив, щоб поставити крапку в справі Новобогданівки, потрібно 150 млн. грн. та чотири-п’ять років роботи, під час якої ніхто не заважатиме. Генерал мав на увазі протести місцевого населення, якому, звісно, не подобалися роботи з розмінування. Це, а до того ж відсутність фінансування, стало причиною того, що роботи було припинено чотири місяці тому. Натомість, якщо б сапери мали можливість працювати у пропонованому РНБОУ, але так і неоголошеному надзвичайному стані, можливо, й нинішніх вибухів не було. Крім цього, Іван Свіда зауважив, що й досі не зрозуміло, хто і за що відповідає у цій справі: військові чи емчеесники. Хто у кого в «підтанцьовках». Річ у тім, що під час розмінування декілька представників МЧС вже загинули. Мабуть, у військових саперів досвіду все-таки більше.
А тим часом глава оборонного відомства Анатолій Гриценко шукає вихід з проблеми в Ізраїлі, де перебуває з візитом. Він каже, що тамтешні технології дадуть змогу швидко і якісно подолати наслідки вже двох катастроф.

Запоріжжя.