Голові СБУ Олександру Турчинову є про що поговорити з екс-Президентом Леонідом Кучмою, але він, з огляду на сумний досвід, ухиляється від оприлюднення тем цих «задушевних бесід».
В інтерв’ю «5 каналу» пан Турчинов підтвердив: дослідження плівок Мельниченка фахівцями Служби безпеки засвідчило, що записи справді велися в кабінеті Леоніда Даниловича і головним фігурантом їх був господар дивана. «Що стосується інших аргументів, то в нас є багато питань, пов’язаних з його діяльністю на посаді президента, і він повинен на них дати відповідь як громадянин України. Коли я почну докладніше говорити на цю тему і розказувати, які питання, то тоді буде дзвінок, і знову скажуть — бачте, вже й Кучму упустили».
І хоч не зовсім зрозуміло, хто в такому разі хапатиметься за трубку, хочеться сподіватися, що причиною «упущення» Леоніда Кучми буде не його «раптове бажання випробувати на міцність власні кістки», а менш екстравагантний варіант. Наприклад, «туристичний» потяг до принад Підмосков’я. Щось на кшталт спокусливих вояжів до Росії тих членів «українського уряду в екзилі», про яких на недавній прес-конференції згадував міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.
Тим паче що голова СБУ висловив непохитну позицію: «Замало посадити за грати тих, хто особисто вбивав Гонгадзе, разом з ними мають сісти ті, хто його замовляв». І хоча імена останніх ще не відомі широкій громадськості, напевно, кожен з нас здогадається, що сидіти на нарах — далебі не таке задоволення, як із вудкою десь у тій затишній місцині, де до біса «п’янкі вечори».
Олександр Турчинов не приховує, що його відомство шукає місток, який «перервався після смерті Юрія Кравченка». Тому таким цінним для справи є генерал Пукач, що «має забезпечити цей зв’язок». А доки спецгрупа пеленгує по світу зниклого екс-«наружника», СБУ вийшла ще на кількох фігурантів «справи Гонгадзе». З ними, як запевнив Олександр Валентинович, нині серйозно працюють його підлеглі, однак, що дуже важливо, не ставлять при цьому до відома тих, хто може «свідомо робити виплив інформації». «СБУ ніколи не афішує здобутки, поки нема остаточного результату. У нас немає потреби запрошувати через ЗМІ когось на допити, оголошувати, що ми когось шукаємо», — похвалився керівник традиційно найкомпетентнішого органу. Втім, якщо не зраджує пам’ять, за часів Леоніда Деркача знамениті «грибники» Придесення ще не встигли промочити ноги в болоті, як СБУ доповіла про затримання диверсійної групи. Хоча, зрештою, це справи минулого часу, і тепер не до них...
— Є ще кілька фігурантів, про яких слідство з самого початку чомусь забуло. Хоча вони теж були учасниками подій і не могли не бути в курсі того, що відбувалося у зв’язку з загибеллю Георгія Гонгадзе, — натякнув на таємницю есбеушного слідства О. Турчинов. — В убивць власної мотивації злочину не було, вони виконували замовлення... Залишається лише перекинути місток від виконавців до тих, хто замовляв убивство...
Ну а нам залишається знову чекати. Доки хтось прокладатиме містки, понтони і кладки, а хтось у норі «крота» пильнуватиме за спорудженням, нас триматимуть в ізоляції від того берега, де не лише цвітуть незабудки, а й пробиваються пагони істини.