Озброєні сепаратисти захопили будівлю УМВС
 
У неділю біля будівлі ГУМВС Луганської області зібрався великий натовп людей з вимогою зняти з поста «ставленика київської хунти» і призначити на пост «міністра внутрішніх справ ЛНР» Івакіна. Під прикриттям мітингувальників, серед яких були жінки і діти, у приміщення увірвалася група озброєних людей. Щоб уникнути кровопролиття, бійці внутрішніх військ покинули будівлю. А такий собі Юрій Івакін оголосив себе керівником обласного управління міліції. Після нетривалих переговорів із присутніми в будівлі обласного УМВС правоохоронцями Івакін вирішив поїхати й повернутися на «робоче місце» вранці 19 травня. Однак у проросійськи налаштованому натовпі почали лунати заклики залишитися в міліції — мотивуючи це тим, що вранці, не виключено, будівлю доведеться брати штурмом, а поки вихідний, її «треба закріпити» за собою. Для охорони «міністра» пообіцяли навіть «приставити автоматників».
Міністерство МВС України на цю подію відгукнулося так: «У зв’язку з вищевикладеним і щоб уникнути невиправданих людських жертв, кровопролиття та масових заворушень, керівництвом МВС України прийнято рішення про передислокацію апарату ГУ МВС України в Луганській області до міста Старобільська Луганської області». Вище правоохоронне відомство вказує на «незаконність дій так званого керівника ГУМВС, грубе порушення чинного законодавства, сприяння дестабілізації криміногенної ситуації в регіоні, що, у свою чергу, призведе до людських жертв». Зазначається також, що ці дії спричиняють кримінальну відповідальність. «Усі накази й розпорядження, які будуть виходити від імені самопроголошеного керівника, є протизаконними і нелегітимними, як і їх виконання», — підкреслили у МВС.
Прикордонники не витримали натиску бойовиків
Сьогодні говорять про те, що про повернення «народного губернатора» Валерія Болотова з російської території в рідні краї було відомо, тому українські прикордонники міжнародного пункту пропуску «Довжанський» до цього готувалися. Автомобіль «BMW» із трьома чоловіками прибув на кордон рано вранці. Один із трьох виявився громадянином України Болотовим, щодо якого прикордонники мали доручення УСБУ в Луганській області про затримання. Тому його відразу взяли під варту, помістили в окреме приміщення та повідомили про цей факт в усі взаємодіючі органи. Розуміючи, що у зв’язку з даною ситуацією на пункт пропуску можливий напад, особовий склад було піднято по команді «До бою». Прикордонники вивели з пункту пропуску всіх пасажирів, припинили всі процедури оформлення, про що поінформували російську сторону, і зайняли оборону. Однак замість очікуваної допомоги українських силових структур, у пункт пропуску з території України прибули до 200 озброєних осіб. Вони розмістилися навколо прикордонного об’єкта і зажадали звільнення Болотова. Щоб затягти час до прибуття вертольотів, які мали забрати затриманого, прикордонники почали вести переговори з бойовиками про недопущення кровопролиття та здійснення неправомірних дій. Однак позитивного результату це не дало. Нападники пішли на штурм пункту пропуску, почали стрілянину, застосовуючи при цьому все наявне озброєння, і відбили свого лідера. Про кількість потерпілих з обох боків поки що не повідомляється.
Прокуратура почала кримінальне провадження за фактом збройного нападу на пункт пропуску «Довжанський» Луганського прикордонного загону. Однак координатор групи «Інформаційний спротив» (ІС) Дмитро Тимчук зазначає, що засвідчення бою прикордонників біля пункту пропуску «Новошахтинськ-Должанський» поки що знайти не вдається. Так само, як і немає підтвердження присутності двох сотень бойовиків під час відбиття «народного губернатора» Луганської області Болотова.
Викрадають техніку і проводять диверсії
У Сєверодонецьку невідомі люди в камуфляжному одязі, озброєні автоматичною зброєю, викрали броньовану розвідувально-дозорну машину радіохімічної розвідки. Вона, до речі, перебувала в неробочому стані — стояла без палива й акумуляторної батареї. Однак це не перешкодило за допомогою позашляховика без номерних знаків відбуксирувати її в невідомому напрямку. У той же день викрадення розвідувально-дозорної машини сталося в сусідньому Лисичанську. В обох випадках вживають заходів щодо розшуку транспортних засобів і затримання осіб, причетних до здійснення кримінального правопорушення.
Величезної шкоди терористи заподіяли Стахановському заводу феросплавів. Озброєні люди вночі увірвалися на територію підстанції «Алмазна» й обстріляли з автоматів два трансформатори. Виникла пожежа. Працівники електростанції були змушені зупинити електропостачання, щоб не допустити поширення вогню. У результаті знеструмлення повністю зупинено роботу Стахановского заводу феросплавів, а це шість діючих печей. Енергопостачання на феросплавному заводі наразі відновляється.
Луганськ.
 
Прес-служба Генеральної прокуратури України:
 
16 травня 2014 року озброєна група у кількості понад 70 осіб захопила управління Східного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України у м. Донецьку.
Нападники стріляли у повітря та примусили особовий склад скласти зброю. За фактом умисного невиконання службовими особами військової частини дій, які вони за своїми службовими обов’язками повинні були виконати, що спричинило тяжкі наслідки, Донецьким прокурором з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Південного регіону України внесено до ЄРДР відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 426 (бездіяльність військової влади) КК України.
 
За інформацією офіційного сайту ГПУ.