Що «вариться» на парламентській кухні? Про це громадяни здебільшого дізнаються вже з готового «продукту» — опублікованого закону. А як донести до народних обранців свої зауваження, пропозиції, побажання? Саме таку нагоду мали голови сільських і селищних рад Тернопільського району. Вони спілкувалися з головою підкомітету державного боргу та інвестицій бюджетного комітету Верховної Ради, членом депутатської фракції Народної партії Володимиром Майстришиним з найактуальніших проблем: адміністративно-територіальної реформи, бюджету наступного року, місцевого самоврядування.
Тернопільський район, як усі «пристоличні», має свою специфіку. Велика кількість населення працює в обласному центрі, поповнюючи його бюджет податками, а живе у приміських селах, користуючись їхньою інфраструктурою. Тим часом бюджети більшості сільських громад менш ніж скромні. І все-таки, на думку голови районної ради Василя Дідуха, реальність змушує вчитися жити по кишені. Зокрема, назріла необхідність навести порядок із землею. Не є таємницею, що земля у передмісті дорога, але останніми роками її розбазарювали. Підприємливі люди, придбавши її за безцінь, нині перепродують за тисячі доларів. Тепер, запевнив Василь Степанович, земельну ділянку можна буде придбати тільки на основі тендера. На його думку, на часі й адміністративно-територіальна реформа. Чи потрібна сільська рада на сто дворів? А таких у район вистачає. Якщо п’ятнадцять років тому тут були 23 сільські і селищні ради, то нині 40. В. Дідух переконаний: доцільно повернутися принаймні до попередніх параметрів.
Немає сумнівів у необхідності проведення адміністративно-територіальної реформи і у Володимира Майстришина, але йому не подобається те, як її проект подають розробники. Тому не дивно, що на місцях майбутню реформу сприймають з острахом, особливо коли йдеться про територіальне перекроювання. Тим часом, переконаний Володимир Якович, акценти треба робити на зміцненні самоврядування та позицій місцевих бюджетів. Також голів сільських і селищних рад турбує, що немає стимулу працювати краще, щоб наповнювати бюджет: для сильніших планку піднімають, а слабші можуть не переживати — держава про них подбає. Вони, зокрема, просять переглянути норми відрахувань акцизних зборів і ПДВ з тим, щоб частина коштів залишалася і на місцях. Одне слово, голови просять більше повноважень, але водночас погоджуються на жорсткіший контроль.

Тернопільська область.