в Україні впродовж 2001—2004 років пропонує народний депутат України Леонід Черновецький. Відповідний законопроект уже подано до Верховної Ради

Лідер Християнсько-ліберальної партії України пропонує вважати такими, що не притягувалися до кримінальної відповідальності і не є судимими, всіх 19 осіб, які брали участь в акції громадянської непокори в Києві 9 березня 2001 року. Нагадаємо, тоді в столиці виникли сутички демонстрантів із нарядами міліції в районі вулиці Володимирської і бульвару Шевченка під час покладення квітів до пам’ятника Тараса Шевченку керівництвом країни. Цього само дня сталися сутички демонстрантів з міліцією біля адміністрації Президента. Тоді було затримано 19 членів УНА-УНСО, в тому числі і лідера організації Андрія Шкіля, який згодом був обраний народним депутатом і звільнений з-під арешту.
До цих осіб, ідеться у проекті, треба застосовувати ті само компенсації та пільги, які передбачені для жертв політичних репресій відповідним законом.
«Ці громадяни були заарештовані і засуджені несправедливо, — переконаний парламентарій. — Вони підлягають безперечній реабілітації. Так буде відновлено історичну справедливість».