Тиждень, що минає, пройшов під багатогранною настановою «Кохайтеся!», що з рекламних щитів на кожному перехресті закликала маленьких українців до великих подвигів на полі брані з демографічною кризою. Ще складно сказати, наскільки активно і буквально втілили наші співвітчизники агітацію у життя, але чомусь влада вже встигла «відхреститися» від цього.

Гуманітарний віце-прем’єр Микола Томенко, котрому попервах приписували ідеологічне авторство «Кохайтеся!», заявив, що влада такої реклами не замовляла. І що це ніяка не соціальна реклама, а просто самодіяльність одного з рекламних агентств. Щось подібне відбувалося і на владному олімпі: з одного боку, розмови про взаєморозуміння і примирення, послідовність і передбачуваність, з другого — досить дивні речі, які не вписуються в жодні сценарії та програми. Приміром, на початку тижня Президент не прийняв відставки «хрещеного батька» адміністративно-територіальної реформи, віце-прем’єра Романа Безсмертного, а Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що в уряді більше відставок не буде, бо робота Кабміну цілком задовільна. А вже надвечір у четвер на зустрічі з керівниками областей пані прем’єр наполегливо попросила зняти зі стін кабінетів портрети в помаранчевих шарфиках і повісити на їхнє місце графіки темпів соціального зростання. А регіональним керманичам порадила бути напоготові до нових кадрових «чисток», доручивши главам облдержадміністрацій подати їй узагальнені пропозиції про кадрові зміни.
Новітня опозиція продовжувала вживатися у нову, незвичну для себе, роль. Але влада подеколи сама підкидала хмизу в багаття, розпалене в опозиційному таборі. Об’єднаний есдек Нестор Шуфрич замість заявленої теми прес-конференції майже півтори години затято критикував владу на всіх фронтах — від цукрового до кадрового. А через непродумані останні піар-акції — сходження на Говерлу та купівлю Президентом на базарі акцизних марок — назвав найближче оточення В. Ющенка «агентами СДПУ(о)». У кадровій політиці в суперечці між владою та опозицією вставили своє слово і громадські організації. Комітет виборців провів власне дослідження кадрових звільнень і призначень та дійшов висновку, що проблема — не в політичних поглядах і переконаннях. За висновком КВУ, близько 18 тисяч звільнень чиновників місцевих влад, які відбулися протягом останніх півроку, не мають стосунку до політичних переслідувань опозиції. Нових регіональних керівників призначали за принципом непотизму, тобто працевлаштовували родичів та близьких. А політичні конфлікти на місцях наразі існують не між новою та колишньою владою, а всередині муніципальних структур між окремими владними партіями.
А група народних депутатів, котрі представляли український парламент на українсько-польській міжпарламентській асамблеї у Варшаві, також привезли до України пораду «жити дружно». Польські парламентарії, з якими доводилося спілкуватися українським законодавцям, радили нам із власного досвіду демократичних перетворень уникати непродуманих заяв і звинувачень, як, приміром, нещодавня атака уряду на парламент. Бо, незважаючи на всі запевнення про європейські устремління нашої держави, такі кроки надають негативні імпульси європейській спільноті. А там, де є порозуміння між урядом і парламентом і напрацьовано погоджені рішення, — там є і визнання права України на євроінтеграцію.