Грунтовно, серйозно і масштабно. Серйозні чоловіки у військовій формі під керівництвом жінки —полковника Шарлотти Міллер, сидячи за комп’ютерами, захоплені грою за назвою командно-штабні навчання «Щит миру—2005». На базі Центру імітаційного моделювання кафедри інформатизації штабів Національної академії оборони України проходить перша фаза навчань у дусі «Партнерства заради миру». В контексті цього тренінгу військові зі США, України та ще двадцяти країн вчаться координувати свої дії, співпрацювати, вирішувати спільні завдання в запланованій міжнародній миротворчій операції. Він об’єднав традиційне україно-американське навчання сухопутних військ з двосторонніми навчальними маневрами військово-морської піхоти, що пройдуть у серпні в Криму. В основі цієї навчальної гри елементи сучасної військово-політичної обстановки в Республіці Ірак.

За сценарієм у Центрі імітаційного моделювання створено штаби дивізії, бригад і дванадцяти батальйонів. Тут граються в миротворчість за стандартами НАТО. Моделюють ситуації, починаючи з дій окремого солдата і закінчуючи армійським корпусом швидкого реагування. До речі, імітація роботи штабів наближена до реальності навіть в інтер’єрі. Так, аудиторія, де розміщений «центр управління» батальйоном, без кондиціонера й обтягнута камуфляжною сіткою. Адже командування батальйону зазвичай працює в польових умовах. А от штаб дивізії — вище керівництво військової структури — розташувався у просторому приміщенні, з химерними люстрами і з кавовим столиком.
Усі учасники тренінгу «заради миру» зосереджені на екранах своїх комп’ютерів. А завдання їм підкидає невелика група людей — «вороги». Щоранку вони вигадують, як досадити миротворцям: то велику групу біженців висадять на узбережжя умовної країни, то мінне поле намалюють, то терористів у гори посадять. Українські журналісти підкинули ідею «мозковому центру каверз» — запустити вірус у комп’ютерну мережу командно-штабних навчань. Можливо, гравцям «Щит миру—2005» ще доведеться знешкодити комп’ютерних терористів.