Збільшити розмір пенсії дітям, які втратили годувальника, до розміру мінімальної пенсії за віком передбачає законопроект про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», внесений народним депутатом України Олександром Фельдманом.

Нині за чинним законодавством пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається у розмірі 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника на одного непрацездатного члена сім’ї, а на двох та більше непрацездатних членів родини — 100 відсотків пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками. Мінімальний розмір пенсії за віком встановлено в розмірі мінімального прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Таким чином, у разі смерті батьків дитина, яка стала сиротою, отримуватиме пенсію у розмірі 166 гривень, а на двох і більше дітей призначається аж 332 гривні.
«У статті 46 Конституції України сказано, що пенсії та інші види соціальних виплат та допомоги, які є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом, — каже автор законопроекту, народний депутат Олександр Фельдман. — Розроблений законопроект гарантуватиме дотримання конституційних прав дітей і поліпшить пенсійне забезпечення дітей, які втратили годувальника». Тому проектом закону пропонується збільшити розмір пенсії на кожну дитину до розміру мінімальної пенсії за віком у разі, якщо пенсія за віком годувальника менша за прожитковий мінімум, до 100 відсотків мінімальної пенсії (у розмірі прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб). Також передбачається встановити, що пенсія дітям-сиротам призначається до досягнення такою дитиною 25 років, незалежно від того, навчається вона чи ні.