Підсумком візиту Віктора Ющенка до Японії, за його словами, може стати «великий портфель інвестицій» на суму понад 1 млрд. доларів. Про це він заявив, виступаючи в четвер у Токіо з лекцією «Нова Україна та її місце у світі».

Гідне місце Київ розраховує зайняти і у всесвітньому торговому клубі. «Не виключено, що вже в найближчі місяці Україна одержить статус країни з ринковою економікою. Виходячи з того, що ми майже привели своє законодавство у відповідність із прийнятим у цій організації, ми розраховуємо стати членом СОТ уже в грудні цього року», — цитує Ющенка РІА «Новости». Сприятиме цьому й підписання двостороннього протоколу про взаємний доступ на ринки товарів і послуг між Україною і Японією. Сьогодні Віктор Ющенко ознайомиться з українською експозицією на виставці ЕКСПО-2005 і вилетить до Хіросіми. А напередодні під час переговорів із прем’єр-міністром Японії Дзюїньїтіро Коїдзумі український лідер говорив про розширення двостороннього співробітництва і, зокрема, про перспективи інвестування і кредитування українських проектів. Як повідомили у прес-службі Президента, ці само теми обговорювалися і під час зустрічі з Головою Японського банку міжнародного співробітництва Кесуке Сінодзавою. Японські партнери готові надати Україні кредити на загальну суму 50 мільйонів доларів — на фінансування конкретних проектів, причому не під держгарантії. Зокрема, Київ розраховує залучити ці кошти до проекту будівництва моста через Південний Буг у Миколаєві.
Скориставшись японським досвідом, Віктор Ющенко має намір мобілізувати і внутрішні ресурси — 20—30 млрд. доларів, які, за оцінками українських експертів, знаходяться у населення країни. Про це він заявив під час відвідування Токійської фондової біржі.