Відтепер регіональні митниці в Україні очолюватимуть непрофесійні митники, заявив на прес-конференції глава Державної митної служби Володимир Скомаровський. Президент України Віктор Ющенко вже «дав добро», підписавши відповідний указ, і 50 керівників регіональних митниць написали заяви про звільнення із займаних посад. Одночасно вони написали заяви про зарахування їх на посади перших заступників керівників регіональних митниць.

«Це не будуть міліціонери», — підкреслив Скомаровський, відзначивши, що попередній досвід показав, що представники міліції на керівних посадах у митниці не можуть упоратися. Відповідаючи на запитання про те, наскільки знизився рівень корупції на регіональних митницях, В. Скомаровський сказав, що «спостерігається тенденція до зменшення».
Всю інформацію про хабарі глава Держмитниці закликає повідомляти по телефону довіри, котрий працює в митній службі. «Голос України» звернувся до деяких київських підприємців з цією пропозицією і почув у відповідь: «Це до лампочки! Вони потім про ці дзвінки один одному розповідають і сміються».
«Чому ви повинні давати хабар митнику?», — не розуміє
В. Скомаровський, який мріє зменшити корупцію в митних органах до нуля. Це запитання ми також переадресували тим, хто працює з митницею. «Тому що замість того, щоб тасувати кадри, вони краще б нормативно-правову базу в порядок привели! Поки відповідно до нинішніх законів, приміром, місяць будеш чекати висновку лабораторії стосовно матеріалу, котрий ввозиш, вилетиш у трубу!» — відповіли нам.
З метою боротьби з корупцією Скомаровський збирається збільшити зарплату митників до 3 тис. гривень. Як стало відомо «Голосу України», за один робочий день деякі співробітники деяких київських транспортно-вантажних відділів, особливо не напружуючися, кладуть собі в кишеню 100—150 дол. США. Щоправда, з кожним днем ризик бути звільненим зростає. «А з ним росте і сума хабара», — невесело констатують підприємці.