Одне з провідних підприємств галузі відзначило 75-літній ювілей

Три чверті століття виповнилося з того дня, як на станції Пантелеймонівка, збудованій на залізниці Харків—Ростов, виник динасовий завод. Бурхливий розвиток промисловості Донбасу потребував вогнетривів для печей, застосовуваних у металургії, хімії, машинобудуванні. Обраної один раз спеціальності завод не змінив. Сьогодні ВАТ “Пантелеймонівський вогнетривний завод” — один з найбільших виробників галузі.

Продукція підприємства витримує температури понад 1800 градусів Цельсія! Додайте температурні перепади, цілодобову роботу, вплив агресивних сполук — у таких умовах працюють пантелеймонівські вогнетриви. Тим часом споживачі пред’являють дедалі суворіші вимоги. Що ж дає змогу заводові йти в ногу з часом і не здавати лідерських позицій?
По-перше, унікальний і постійно оновлюваний асортимент. Це вогнетриви периклазові, периклазографітові, хромітопериклазові, форстеритові, периклазохромітові з підвищеною термічною стійкістю, форстеритохромітові, периклазовуглецеві, периклазоалюмовуглецеві, а також неформовані вогнетриви (суміші, маси, мертелі) на основі периклазових і хромітових порошків різного складу й застосування. Перелік останніми роками поповнився групою перспективних вуглецевмісних вогнетривів. Випробування новинок на ВАТ “Металургійний комбінат “Азовсталь” показали: за стійкістю пантелеймонівська продукція не поступається імпортній. Триває освоєння виробництва периклазових шиберних плит. У співробітництві з Українським НДІ вогнетривів імені А. С. Бережного розробляється технологія периклазошпінельних вогнетривів.
Другий секрет — суворий контроль якості. Заводська лабораторія оснащена новітнім устаткуванням, що дає можливість одержати точну й достовірну інформацію про властивості тестованого виробу. Співробітники відділу створюють для продукції екстремальні умови: розжарюють до високих температур, піддають різкому охолодженню, стиску пресами, аналізують склад і пористість. Особлива увага приділяється надходжуваній високоякісній сировині (при виробництві магнезіальних вогнетривів стопроцентно використовується імпортна сировина з Казахстану, Туреччини, Словаччини, Китаю, Росії). Підвищенню якості продукції сприяє і постійне вдосконалення технології. У 2004 році систему керування якістю на заводі було сертифіковано на відповідність вимогам міжнародного стандарту ІSO 9001:2000, а в квітні цього року сертифікат підтверджено.
— Виробництво вогнетривів з високими якісними показниками, постійне поліпшення експлуатаційних характеристик продукції, максимальне задоволення вимог споживачів, розширення асортименту завдяки впровадженню нових видів вогнетривів — ось конкретні цілі, що стоять перед колективом, — каже голова правління Надія Петрівна Курзанова. — Торік обсяг виробництва вогнетривкої продукції порівняно з 2003 роком збільшився на 4,6 відсотка. А частка експорту до Естонії, Латвії, Узбекистану, Вірменії, Грузії, Росії зросла на 22 відсотки. На внутрішньому ринку ми маємо тривалі й постійні зв’язки з металургійними комбінатами “Азовсталь”, імені Ілліча, “Криворіжсталь”, Алчевським, Макіївським, Дніпропетровським імені Дзержинського, “Донецьксталлю”, багатьма підприємствами скляної, хімічної, цементної галузей, машинобудування. Триває модернізація й реконструкція виробництва: крім діючих гідравлічних пресів відомих європейських фірм “Лайс-Бюхер” введено в експлуатацію могутні, високопродуктивні гідравлічні преси зусиллям 1600—2500 тонн, що випускає італійська фірма “Сакмі”, встановлено високоефективні змішувачі фірми “Айріх”, модернізовано тепловий агрегат для сушіння, термообробки безвипалювальних вогнетривів.
Зізнатися, до того, як переступила прохідну підприємства, сподівалась побачити пилюку, бруд та інші “красоти” виробництва. Але завод вразив чистотою й доглянутістю: зелень, квіти. Не менший порядок панував і в цехах, де довелось побувати. Така культура виробництва — чимала заслуга голови правління Надії Курзанової, авторитетного й досвідченого керівника, для якого в роботі не буває дрібниць. Тому соціальні питання на заводі успішно вирішуються нарівні з виробничими.
Працівники підприємства і члени їхніх родин мають можливість щороку оздоровитися за пільговими путівками за 10 відсотків вартості. Діти заводчан проводять канікули в оздоровчому центрі “Сонячний” (Святогірськ). У палаці культури, що перебуває на балансі підприємства, гуртки і секції відвідує вся дітвора селища. Причому — безкоштовно. Творчі колективи БК — незмінні учасники міських і обласних оглядів і свят.
Як містоутворювальне підприємство, вогнетривний завод вносить левову частку в бюджет Пантелеймонівки і Горлівки. Істотну допомогу підприємство надає соціальній сфері селища: наприклад, чотири дитячих садки одержують від заводу подарунки у вигляді музичних центрів, телевізорів, пилососів, іграшок. Місцевій загальноосвітній школі № 19 підприємство щорічно допомагає з ремонтом, а в день останнього дзвоника подарувало меблі для комп’ютерного класу. Теплі стосунки склалися з міським дитячим будинком “Надія” (Горлівка).
На заводі трудиться більш як 1000 чоловік. Нерідко пліч-о-пліч працюють чоловік і дружина, батько і син. Заводчани пишаються 13 робітничими династіями, що нараховують три і більше покоління. Охоче йде на підприємство і молодь: близько 300 членів трудового колективу — саме ця категорія. Молодих людей приваблює стабільна зарплата, яку виплачують без затримок двічі на місяць, можливості професійного зростання, умови роботи, що відповідають усім вимогам охорони праці. Працівникам, які потребують житла, підприємство надає безпроцентний кредит. Нині підприємству на постійну роботу потрібні як інженерно-технічні працівники, так і робітники різних вогнетривних спеціальностей.
Представники трудового колективу, міста й області, ділові партнери з України і з-за кордону, ветерани виробництва зібралися на свято з нагоди 75-річного ювілею заводу в Палаці культури підприємства. Напередодні професійного свята президія обкому профспілки працівників металургійної й гірничодобувної промисловості присудила перехідний приз і диплом трудового змагання на честь Дня металурга колективу ВАТ “Пантелеймонівський вогнетривний завод”. Нагороду на урочистих зборах вручив голова обкому профспілки Ігор Жадан. Відзнакою Горлівської міської ради — нагрудною медаллю імені П. Горлова ІІ ступеня — нагороджено голову правління ВАТ Надію Курзанову. Заступник голови правління Микола Долгопольський відзначений грамотою Донецької обласної ради, а також удостоєний нагрудної медалі імені П. Горлова ІІІ ступеня. Грамоти обласної державної адміністрації одержали машиніст тельфера Юрій Мутулян і контролер служби якості Тетяна Котлярова, подяки обласної держадміністрації — начальник центральної лабораторії метрології Сергій Козаков і стрілець відділу охорони Костянтин Гаража. Ще сотні колишніх і нинішніх працівників заводу одержали грамоти, подяки та грошові премії.
За роки роботи ВАТ “Пантелеймонівський вогнетривний завод” зібрало чималий урожай престижних національних і міжнародних нагород: “Золота стела” і диплом “Якість третього тисячоліття” (2003 р.), “Золота зірка якості” (Мадрид, 1994), “Найвища проба” (Київ, 2001), “Золотий ягуар” (Київ, 2005), диплом і золота медаль Міжнародного форуму ділових та фінансових кіл (Київ, 2001). Але найбільша нагорода для колективу — визнання споживачів і повага земляків, що вселяють упевненість в обраному шляху розвитку.