Служба безпеки України почала експертизу записів колишнього офіцера президентської охорони Миколи Мельниченка, пов’язаних з убивством журналіста Георгія Гонгадзе. Про це вчора на брифінгу повідомив глава СБУ Олександр Турчинов. За його словами, СБУ ініціювала експертизу, котру проводять технічні підрозділи служби. На автентичність і можливість монтажу буде перевірено записи обсягом до однієї години, що стосуються виключно вбивства Гонгадзе.
«Попереднє дослідження матеріалів показало, що записи вели в кабінеті екс-президента Леоніда Кучми, й основний фігурант цих записів — громадянин Кучма», — заявив О. Турчинов. Він відзначив, що експертиза буде проведена у стислий термін — упродовж місяця. Крім того, паралельну експертизу записів зроблять у ФБР.
 

Брифінг у СБУ був присвячений підсумкам першого півріччя роботи. Олександр Турчинов розповів і про колегію за участі Президента України. За словами глави СБУ, Віктор Ющенко задоволений роботою відомства. Що стосується недоліків, то Олександр Турчинов лише обмовився, що їх багато. Про досягнення розповідав довго і докладно. Зокрема, контррозвідувальна діяльність СБУ — одна з кращих у світі. Інтерес іноземних розвідструктур до України набагато більший, ніж до інших країн. Вісім шпигунів були депортовані з нашої території, закрито в’їзд до України більш як 250 особам, підозрюваним у зв’язках з терористичними організаціями і політичними угрупованнями.
За останні півроку завдяки діяльності СБУ в бюджет повернуто 700 млн. гривень. Якщо “розкидати” їх на всіх співробітників відомства, то вийде, що кожен з них приніс користі державі на 140 тис. гривень. Хоча його утримання обходиться Україні в 20 тис. гривень на рік. За словами Турчинова, ці цифри свідчать про ефективність діяльності СБУ.
Глава СБУ також вважає, що на сьогодні шанс повторення інциденту, схожого на скандал із плівками Мельниченка, стосовно нової влади мінімальний. Перші особи держави — в безпеці, і незаконна їх “прослушка” не ведеться. “СБУ не займається — і я це кажу відповідально — незаконним прослуховуванням”, — заявив Турчинов.