Активізація економічного співробітництва і залучення японських інвестицій в нашу економіку заявлено як пріоритетні теми, які український лідер має намір обговорити з представниками влади і ділових кіл Японії. Сприятиме реалізації цих планів і скасування Україною візового режиму для громадян Японії. Відповідний указ підписав Президент Віктор Ющенко, котрий нині перебуває в Країні ранкового сонця з офіційним візитом.

Відповідно до документа, з 1 серпня встановлюється безвізовий режим в’їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію для громадян цієї країни, якщо термін їхнього перебування в Україні не перевищить 90 днів.
Нинішній обсяг товарообігу між Україною та Японією, на думку Президента, це «не та цифра, якою варто пишатися». «Ми відкрили Україну й українські кордони, щоб японські бізнесмени, туристи, журналісти, науковці, діячі культури були нашими гостями. Я переконаний, що кожен японець, який на власні очі побачить Україну, відчує її унікальні можливості», — цитують слова Ющенка інформагентства.
Судячи з усього, японці вже відчули й об’єктивно оцінили перспективи українського автомобільного ринку. Вчора в Токіо в присутності Віктора Ющенка президент української корпорації «Богдан» Олег Свинарчук, президент «Іsuzu Motors Ltd» Юошинорі Іда та президент автомобільної й авіакосмічної корпорації «Sojіtz Holdіngs Corp» Казунорі Тераока підписали протокол про створення спільного підприємства. Воно матиме назву «Іsuzu-СНД—Україна», а його статутний капітал становитиме 5 мільйонів доларів.
У Токіо Віктор Ющенко висловив переконання, що Україна з її унікальними можливостями, зокрема, у сільському господарстві, у сфері високих технологій — літако-, ракето- і спутникобудуванні, та Японія з її технічним і економічним потенціалом можуть бути цікаві одне одному. «Отже, головною темою переговорів має стати питання, як об’єднати ці інтереси», — додав він.