Парламентська асамблея України та Республіки Польща звернулася до Європейського парламенту з пропозицією прискорити процес визнання країнами Європейського союзу України як країни з ринковою економікою, започаткувати переговори про встановлення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, розширити участь нашої держави в екологічних технічних проектах у рамках ЄС, лібералізувати візовий режим для поїздок громадян України до держав Євросоюзу, прискорити надання істотної технічної допомоги для облаштування кордонів між Україною та державами-сусідами.
Таке звернення було прийнято за результатами ІІ сесії Парламентської асамблеї України та Польщі, яка відбулася 17—19 липня у Варшаві під головуванням з української сторони — заступника голови Комітету Верховної Ради України в закордонних справах Сергія Бичкова, з польської — віце-маршала Сенату Республіки Польщі Йоланти Данеляк. Учасники асамблеї також одностайно ухвалили ще п’ять спільних документів: заяви про економічні відносини і перспективи співпраці, в яких високо оцінено рівень економічних відносин та зростання товарообороту між державами; про вшанування пам’яті жертв терористичного замаху в Лондоні 7 липня ц. р.; про увічнення та охорону місць пам’яті і спочинку в Україні та Польщі, а також про ініціативу спільної організації чемпіонату Європи з футболу у 2012 році в Україні та Польщі.
Учасники асамблеї — народні депутати України Борис Загрева, Сергій Бичков і Йосип Вінський — заявили на прес-конференції в парламенті, що ІІ сесія парламентської асамблеї у Варшаві засвідчила взаємну зацікавленість і української, і польської сторін у поглибленні співпраці з метою прискорення євроінтеграції України. І на цьому шляху міжпарламентська співпраця має визначальне значення. “Про євроінтеграцію можна говорити лише тоді, коли європейські уряди розмовлятимуть з нами однією мовою, — сказав С. Бичков. — А там, де є просування на парламентському рівні, де український парламент уже сказав своє слово, — там є визнання права України на євроінтеграцію і є повна підтримка урядів країн—членів ЄС”.
За словами депутатів, асамблея також продемонструвала велику зацікавленість Польщі в поглибленні економічної співпраці з Україною, зокрема, в участі в транзиті енергоносіїв до Європи. Польща також серйозно розглядає можливість своєї участі в ГУАМ як повноправного члена цієї міжнародної організації. Водночас, за словами С. Бичкова, поляки з власного досвіду демократичних перетворень радять нашій державі, щоб не втратити авторитет Помаранчевої революції, не робити непродуманих і безвідповідальних заяв та рішень, які дають негативні імпульси європейській спільноті (як, приміром, недавні звинувачення уряду на адресу парламенту), не чекати чітких сигналів від європейців, а самим робити конкретні кроки на шляху євроінтеграції. Польська сторона, зазначали учасники асамблеї, розраховує на те, що Україна може стати асоційованим членом Євросоюзу в 2007 році після вступу до НАТО.
До участі в україно-польській парламентській асамблеї готова долучитися і Литва. Відповідну заяву вже підписали навесні глави парламентів трьох держав, а тепер настав час переходити до конкретної роботи. На думку депутата Бориса Загреви, участь в асамблеї третьої сторони — Литви —передусім потрібна самій Україні, й саме наша держава повинна виробити конкретні механізми співпраці з Литвою на міжпарламентському рівні. “Це дасть можливість отримати конкретну допомогу з боку Литви як члена Євросоюзу для вирішення питань, пов’язаних зі вступом України до Євросоюзу”, — вважає депутат.
Наступне, третє, засідання україно-польської парламентської асамблеї відбудеться у грудні або в січні в Києві.