На засіданні Верховної Ради України 1 червня 2005 року було оголошено і направлено депутатський запит народного депутата України Миколи Оніщука до Прем’єр-міністра України Ю. Тимошенко про стан фінансування заходів щодо надання державного пільгового кредиту індивідуальним сільським забудовникам, пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво і придбання житла та компенсації відсоткових ставок кредитів банків на будівництво і придбання житла.

У зазначеному депутатському запиті у зв’язку з численними зверненнями громадян України щодо неналежного виконання положень Закону України № 2505 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України» з порушених питань було прохання надати розгорнуту інформацію про стан здійснення видатків державного бюджету України на фінансування заходів щодо надання державного пільгового кредиту сільським забудовникам, надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла, часткової компенсації відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім’ям на будівництво (реконструкцію) та придбання житла.
Розглянувши запит народного депутата України М. Оніщука, Кабінет Міністрів України поінформував.
У Державному бюджеті України на 2005 рік Міністерству аграрної політики за бюджетною програмою 2801160 «Державне пільгове кредитування індивідуальних сільських забудовників» передбачені бюджетні призначення в обсязі 31 млн. гривень, у тому числі із загального фонду державного бюджету — 25 млн. гривень та спеціального фонду — 6 млн. гривень.
Водночас для виконання програми забезпечення молоді житлом, відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів» Міністерству у справах молоді та спорту передбачені бюджетні призначення за загальним фондом державного бюджету в обсязі 130 млн. гривень за такими бюджетними програмами:
КПКВК 3408020 «Надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла» — 114,5 млн. гривень;
КПКВК 3408040 «Фінансова підтримка Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву» — 5,5 млн. гривень;
КПКВК 3408050 «Часткова компенсація відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла» — 10 млн. гривень.
Фінансування зазначених видатків Державним казначейством здійснюється відповідно до помісячного розпису асигнувань загального фонду державного бюджету та у міру надходження коштів до дохідної частини державною бюджету.
Станом на 9 червня 2005 року спрямовано асигнування за бюджетними програмами в таких обсягах:
КПКВК 2801160 «Державне пільгове кредитування індивідуальних сільських забудовників» — 5 млн. гривень, або 62,6 відсотка до плану шести місяців;
КПКВК 3408020 «Надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла» — 28,77 млн. гривень, або 69,7 відсотка до плану шести місяців;
КПКВК 3408040 «Фінансова підтримка Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву» — 2,27 млн. гривень, або 82,5 відсотка до плану шести місяців;
КПКВК 3408050 «Часткова компенсація відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла» — 2,99 млн. гривень, або 80,9 відсотка до плану шести місяців.