«Чому Київ загиджує нашу місцевість?» Такими й подібними транспарантами і вигуками зустріли учасників виїзного засідання Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи мешканці села Креничі Обухівського району на Київщині.

Вони стояли біля в’їзду на полігон № 5, який підпорядкований ВАТ «Київспецтранс», а розташований за 500 метрів від їхніх помешкань. Отож голосисті жінки й хриплі чоловіки допитувалися: хто й чому дозволив відкрити тут величезне сміттєзвалище? (До речі, довкруж мальовничі місця.) Чому вони повинні дихати гидотою і пити забруднену воду? Чому після тимчасового закриття полігону, практично нічого не зробивши для поліпшення екологічного стану, його знову відкрили?
Креничани, в яких була потужня група підтримки активістів Партії зелених та інших екологічних організацій, не пускали на полігон з десяток сміттєвозів. А на написи на окремих з них: «Києву — чистоту!» була їхня реакція — «Київське сміття — це проблема Києва», то «Хай міська влада думає, куди його дівати».
Голові комітету Геннадію Руденку нелегко було заспокоїти обурених місцевих мешканців, які засипали прибулих багатьма запитаннями, вимогами. Бо хоча на цьому полігоні підвищена екологічна небезпека через накопичення близько 500 тис. куб. фільтрату і шар відходів товщиною 30—40 метрів, вона ще не найгірша в цьому краї. Скажімо, звалища біля Обухова та Білої Церкви, облаштовані ще в 50—60-х роках минулого століття без проектів, переповнені. Тут відходи зсипають за рахунок нарощування висоти. Про якісь інженерні споруди говорити взагалі не доводиться.
Та й свого непотребу в області достатньо. На 12 об’єктах — полігонах, шламонакопичувачах, золовідвалах і 36 звалищах загальною площею 472 гектари — накопичено понад 56 млн. тонн відходів. Багато з них мають високі класи небезпеки.
В області немає підприємств з переробки та утилізації токсичних відходів — відпрацьованих люмінесцентних ламп, акумуляторів, нафтопродуктів тощо. Їх збирають і відправляють на утилізацію в інші регіони України.
Учасники виїзного засідання, в якому взяли участь представники багатьох громадських екологічних організацій, побували і на Броварському сміттєзвалищі біля села Літки. Заступник міського голови Броварів Олександр Дьяченко ознайомив їх з першою місцевою «ластівкою» — пунктом сортування побутових відходів для кількох найближчих житлових будинків. А потім у приміщенні міськради відбувся «круглий стіл» на тему «Стан поводження з відходами у Київській області».
Пролунало там чимало слушних пропозицій, як краще «поводитися» з тим, що викидають громадяни з квартир. Якій системі, яким технологіям віддати перевагу — складуванню на звалищах, спалюванню чи переробці відходів? Який державний орган — Міністерство охорони навколишнього середовища чи Держкомітет з питань житлово-комунального господарства — має бути головним у розв’язанні всіх проблем поводження з побутовими відходами і відповідальним за них у цілому в країні?
Як зазначив Г. Руденко, канікули в роботі парламенту комітет і його секретаріат вирішили використати на співпрацю з фахівцями для грунтовної підготовки до дня уряду України у Верховній Раді з порядком денним «Про стан виконання законодавства у сфері поводження з відходами в Україні та шляхи його вдосконалення». Згідно з постановою ВР цей «день» відбудеться 13 вересня ц. р.