У Верховній Раді триває обговорення Національної стратегії розвитку сільського господарства до 2015 року «Село для кожного, кожен для села», зініційованої народними депутатами з фракції Народної партії.

Проект парламентської постанови про затвердження нової державної стратегії розвитку села було подано до Верховної Ради депутатами-народниками ще в червні. Щоб урахувати якнайбільше нюансів і виробити грунтовний стратегічний документ, його вирішено винести на широке громадське обговорення за участю всіх зацікавлених сторін — парламентаріїв, науковців та аграріїв-практиків, усіх, кого турбує доля українського села. Стратегія не передбачає законотворчу «революцію», а базується на вже прийнятих чинних законах. В її основу покладено напрацювання провідних наукових інститутів Національної академії наук, професійних і громадських об’єднань, різних політичних організацій. За словами члена Бюджетного комітету ВР Василя Шпака, всі цифри і суми, закладені в цьому документі, необхідні для фінансування АПК і є цілком реальними. «Вони відповідають Закону «Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві», який було прийнято ще попереднім скликанням парламенту, — зазначає депутат. — Тому ми кажемо: належить відповідно до цього закону виділити 1 відсоток на соціальну інфраструктуру села (а це 5,2 млрд. грн.) — віддайте селянам ці кошти. Належить виділити до 10 відсотків від видаткової частини бюджету на підтримку сільськогосподарського виробництва (а це 11 млрд. грн.) — віддайте їх селянам. Цифри, вказані в стратегії — мінімум 10 млрд. грн. на рік, — цілком вкладаються в річний бюджет. Саме така сума необхідна сьогодні селу не лише для підтримки виробництва, а й для розвитку сільських територій, тобто для реального поліпшення життя селян».
У стратегії також виписано механізми створення нових робочих місць на селі, де безробіття залишається однією з найгостріших проблем. А розв’язати її не так і просто, адже із впровадженням новітніх технологій робочих рук вивільнятиметься ще більше. «У стратегії є схеми розвитку таких галузей народного господарства, які залучатимуть велику кількість працюючих, — стверджує член Комітету ВР з питань фінансів і банківської діяльності Катерина Ващук. — Це, зокрема, розвиток соціальної інфраструктури села, збільшення кількості обслуговуючих кооперативів, розвиток зеленого туризму тощо». Передбачається використовувати кошти з фонду з виплати допомоги з безробіття на створення робочих місць, започаткування бізнесу, набуття нових професій. Реалізація програми також передбачає відродження таких трудомістких галузей, як тваринництво, буряківництво, льонарство, овочівництво, садівництво, виноградарство, ягідництво, виробництво тютюну.
Окремий розділ стратегії присвячено екологічному захисту земель, безпеці сільськогосподарської продукції. Зокрема, за словами першого заступника голови Комітету ВР з питань аграрної політики і земельних відносин Василя Калінчука, там, де йдеться про вироблення екологічно чистої сільськогосподарської продукції чи розвиток альтернативного землеробства, розробники стратегії посилаються на вже прийняті два закони про охорону земель. На погляд народного депутата, доцільно також відобразити в цьому документі питання інформатизації в АПК.
Під час численних відвідин регіонів і навіть найвіддаленіших куточків нашої держави Голова Верховної Ради України Володимир Литвин не раз наголошував на потребі мати так звану «зелену карту» для села. Тобто щоб проблеми і потреби людей, які працюють на землі, а також сільськогосподарського виробництва, яке історично є «візитівкою» України, стали для держави пріоритетними. І пам’ятати простий і дієвий рецепт: слід елементарно дотримуватися тих законів, які вже є. А яких немає — розсудливо прийняти.