На Кіровоградщині й Миколаївщині славні даішники нездатні організувати супровід дитячого автопоїзда, а на Чернігівщині вони успішно “пасуть” дітвору, яким закортіло пі-пі.

Пояснюю для “сержанта Петренка”. Тільки, служивий, не підганяй мене. Відчуй насолоду від подробиць.
Так ось, їду в Суми на приватному авто, супутники — батько з неповнолітньою донькою. У селі Вертіївка Ніжинського району зупиняємось біля придорожнього павільйону. Чи то місце для побачень, чи колишній пункт приймання пляшок, чи майбутній торговий кіоск — не зрозуміти. Жодної назви чи дорожнього знака перед ним.
Втім, нас цей об’єкт і не цікавив. Водій миттю загальмував, бо побачив об’єкт “Ч” і “Ж”. Дитина побігла пі-пі, ми її дочекалися, рушили.
Дочекався нас і старший сержант ДАІ, який “пасся” біля обладнаного пункту на перехресті. Підійшов до віконця водія і мовчки простягнув руку, в яку запопадливий “рульовий” поклав заздалегідь приготовлені... документи.
— Ви порушили, пройдімо, — кинув страж порядку і почимчикував у приміщення.
Як батько втомленої дитини розповів пізніше, порушення було фантастичних розмірів: зупинився біля автобусної зупинки.
— Скільки не розповідав інспекторові про пі-пі, “Петренко”, чи то пак старший сержант Сергій Щітка, не розумів.
— Там, — тицьнув він пальцем, — стоїть знак.
Діждавши “нахабного” порушника, який своїми діями “створив аварійну ситуацію”, вів себе “зухвало”, доводячи відсутність знака, я озброївся фотоапаратом і пішов його шукати. За 30 метрів, як наказано Правилами, його не знайшов (на знімку). Не було його і за 200, на початку села.
“Чи не спеціально, бува, зняли той клятий стовп перед міліцейським КПП, щоб ловити робителів пі-пі?” — подумалось. Але при зустрічі зі Щіткою спитати про це не наважився. Ще б образився, адже встановлення і демонтаж знаків не царське діло, тобто не даішне. Їхня справа виловлювати порушників, а те, що металевий чотирикутник з відповідним малюнком не стирчить перед носом міліціонерів, їх, схоже, не обходить.
— Хіба не можна було обмежитися попередженням водія, а не забирати в нього 35 хвилин (замість декларованих міністром 6—7) на оформлення протоколу?
— А ви знаєте, що, зупинивши порушника, ми вже не маємо права розлучатися з миром? — відповів запитанням Сергій Щітка. — Ось папір.
Мені показали папір, точніше — ксерокопію рукою написаного циркуляра для погононосців із жезлами, зміст якого зводиться до одного: зупинив — без протокола не відпускай! Хай навіть це буде смішне порушення — дайош роботу місцевим судам, які й так тонуть в адмінпротоколах!
Папір той, щоправда, без підпису, вихідних даних, печатки...
— Такий передали, — стверджують працівники другої роти окремого батальйону ДПС.
Начальству видніше, що, кому і як передавати. Знають-бо: жорсткою щіткою по автошляхах пройдуться підлеглі.
P. S. Проїхавши до Конотопа, Шостки, Глухова і Сум, я не бачив жодної автобусної зупинки без відповідного знака за 30 метрів.
Чому ж його нема біля КПП Вертіївки?..


Чернігівська область.