Скандалом закінчилися громадські слухання з питань адміністративно-територіальної реформи у рідному для віце-прем’єр-міністра Романа Безсмертного Макарівському районі на Київщині. Під час спілкування із земляками він змушений був заявити: «Я подаю у відставку. Але якщо Президент її не прийме — повернуся до вас, і ми продовжимо обговорення».

— Мені здається, що рано нашій державі пропонувати серйозні проекти, які швидко виводять ситуацію з кризи і роблять серйозний прорив, — зауважив віце-прем’єр з адмінреформи, коментуючи причини такої заяви. Сьогодні, на його думку, головними дійовими особами спротиву реформі є представники районної номенклатури, котрих «цікавлять посади, а не те, як житимуть люди і що одержить кожний громадянин у результаті проведення реформи». Все це дало віце-прем’єрові підстави заявити, що «вся система влади працює проти нового Президента» та що він «не хоче брати участі у цьому спектаклі».
Чи є підстави для такої заяви? Серед іншого адміністративно-територіальна реформа передбачає ліквідацію районних держадміністрацій, а теперішні їхні функції планується передати місцевому самоврядуванню. Зрозуміла річ, така постановка питання не дуже подобається тисячам місцевих чиновників, котрі сьогодні обіймають «хлібні посади» у райдержадміністраціях.
Роман Безсмертний марно переконував земляків, що їх свідомо дезінформують з приводу майбутнього закриття в селах шкіл та лікарень і обіцяв, що після проведення реформи їм не доведеться їздити по різноманітні довідки до районного центру. Учасники громадських слухань ухвалили резолюцію, у якій просять Президента та Прем’єр-міністра звільнити зі своїх посад Р. Безсмертного та голову Київської облдержадміністрації Євгена Жовтяка, якщо їхні вимоги і протести з приводу адміністративно-територіальної реформи не будуть враховані. Водночас голова Київської облдержадміністрації Є. Жовтяк, котрий також брав участь у громадських слуханнях, переконаний, що в разі проведення з цього питання референдуму жителі Макарівського району підтримали б реформу. «Протест організовує районна номенклатура, а прості люди нас підтримують», — сказав він.
Чи повернеться Р. Безсмертний до Макарівського району для «продовження розмови», поки що невідомо. Як зазначила прес-секретар Президента Ірина Геращенко, Віктор Ющенко знає про намір віце-прем’єр-міністра з адмінреформи піти у відставку, але про рішення говорити зарано — спочатку Президент планує зустрітися із самим Романом Безсмертним.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин, коментуючи заяву віце-прем’єра, зазначив, що, на його думку, Р. Безсмертний в політиці і в державному управлінні свого слова ще не сказав та що особисто йому віце-прем’єр імпонує як людина послідовна і цілеспрямована. А стосовно заяви, що вся система влади працює проти Віктора Ющенка, то, на думку Голови ВР, «це трохи емоційне висловлювання». Водночас глава парламенту зазначив, що ставиться критично до пропозицій Р. Безсмертного стосовно адмінреформи, та, не відкидаючи потреби у впорядкуванні територій, припустив, що до парламентських виборів жодних рішень з цього приводу ухвалено не буде.
Глава уряду Юлія Тимошенко побажала Р. Безсмертному терпіння, бо емоціями можна сильно нашкодити справі. «Якби я писала заяву щоразу, коли мене переповнюють емоції, то це, ймовірно, відбувалося б шість разів на день», — сказала вона.
Водночас нагадаємо, що у червні, під час спільного засідання Комітету ВР з питань державного будівництва і місцевого самоврядування та робочої групи Кабміну, де розглядали проект закону «Про територіальний устрій», Р. Безсмертний вже заявляв, що коли парламент не ухвалить закон, то він піде у відставку. Щось дуже часто віце-прем’єр повторює цю тезу.