Сьогодні, коли до завершення збирання ячменю і пшениці залишилися лічені дні, у Роздільнянському районі селяни продовжують, скажемо так, обурюватися діями районної держадміністрації щодо розподілу пільгового дизпалива серед господарств району. Вони призвели до того, що найбільші товаровиробники району напередодні посівної опинилися в «паливному нокдауні». І тільки найвища мобілізація керівників господарств, не побоїмося порівняння, самовіддані дії селян запобігли лихові й не дозволили зірвати посівні роботи.

Утім, про все по порядку. До народного депутата України Юрія Кармазіна та в одеський корпункт «Голосу України» звернулися керівники ТОВ «Обрій» і фермерського господарства «Земляк». Вони повідомили, що голова Роздільнянської райдержадміністрації Надирбек Мамедов, на їхню думку, допускає корумповані дії стосовно розподілу пільгового пального для сільгоспвиробників. «На район було виділено 650 тонн дизельного палива за ціною 2400 гривень, — йдеться в листі. — З досвіду минулих років пальне розподіляється пропорційно ріллі, якої у нашому районі налічується близько 90 000 гектарів. Розподіл пільгового пального відбувся. Нашим господарствам, що обробляють 8 000 гектарів ріллі, не було виділено жодного літра дизпалива.
Вважаємо, що в цьому питанні не може бути принципу «любимчиків начальства», бо допомога уряду розрахована на всіх товаровиробників, тому що тяжка ситуація склалася по всій Україні. Звернутися до вас нас змусили чутки, що гуляють у Роздільній: нібито через деякі сільгосппідприємства, через «своїх людей» голова райдержадміністрації Н. Мамедов продає пальне комерційним структурам».


Чому не кожній сиротині дісталося по свитині...


21 лютого начальник головного управління сільського господарства і продовольства Одеської обласної держадміністрації Анатолій Новаковський поінформував Роздільнянську райдержадміністрацію про те, що району виділено 1627 тонн пільгового палива. Виконувачка на той період обов’язків глави району Лариса Анзіна затвердила список-розрахунок усіх сільгосппідприємств району з визначенням кількості виділеної пільгової «горючки». Розрахунок розроблявся відповідно до кількості ріллі, оброблюваної господарством і з урахуванням технологічних витрат 20 літрів дизпалива на один гектар ріллі.
Механізм розподілу палива серед господарств району «закрутився» — на адресу Одеського нафтопереробного заводу «Лукойл-Україна» було відправлено необхідні документи для самовивезення з заводу солярки, яку з таким нетерпінням чекали в районі.
На жаль, з невідомих причин обласна держадміністрація переглянула своє рішення стосовно Роздільнянського району і знизила обсяг пільгового палива. Було складено новий список для його одержання. Начальник управління сільського господарства і продовольства Роздільнянського району Людмила Хазаринова не включила в нього ТОВ «Обрій» і фермерське господарство «Земляк». Список був затверджений новим головою райдержадміністрації Надирбеком Мамедовим.
Але і цей список пізніше коригувався. З нього, приміром, були вилучені СПП «Марлен», ПП «Личман», ТОВ «Вірт», СФГ «Думнич», «Еней», ДГ «Кучурганське», імені Суворова. Водночас, знов-таки з невідомих причин, пільговим паливом були «ощасливлені» ТОВ «Єреміївське», «Зоря», «Темп», ПП «Подкопалов».
Така чехарда з розподілом палива за пільговою ціною призвела до того, що робота більшості сільгосппідприємств напередодні посівних робіт виявилася практично паралізованою — через день-два треба виводити техніку в поле, а визначеності з паливом, його запасами в селян не було.
Природно, районом поповзли чутки, що новий керівник району Надирбек Мамедов займається паливними махінаціями. Перевіркою фактів, викладених у листах керівників ТОВ «Обрій» і фермерського господарства «Земляк», зацікавилися районна прокуратура і районний відділ УМВС в Одеській області.


Головне для влади — не знижувати планку обіцянок


Голова Роздільнянської райдержадміністрації Надирбек Мамедов у недавньому минулому капітан Збройних сил. Після служби займався комунальним господарством. Отож фахівцем у галузі сільського господарства назвати його не можна. Призначений на посаду в період підготовки до посівної кампанії він, за свідченням керівників сільгосппідприємств, скажемо так, розгубився, і тому повівся в складній ситуації неадекватно. Але сільське господарство — не армійський полк, тут наказати рости пшениці і збільшуватися надоям молока неможливо. Як не можна рубати з плеча і розводити «дідівщину», визначати «любимчиків» і гнобити тих, хто має свою точку зору, що не збігається з точкою зору начальства.
— Чим я керувався, затверджуючи список на одержання пільгового палива? — міркував Мамедов. — По-перше, наявністю в господарствах коштів на закупівлю пільгового палива. По-друге, наявністю в них боргів перед бюджетом. По-третє, проведенням розрахунків у паях і виплаченій зарплаті.
— Чи відповідають вашим вимогам ТОВ «Обрій» і ФГ «Земляк»? — ставлю запитання.
— У них усе гаразд, за винятком, мабуть, відсоткового нормативу по паях, — відповідає Надирбек Камілович.
— Тоді чому два господарства, що обробляють 10 відсотків ріллі району, виявилися позбавленими права закупити дизпаливо за пільговими цінами? — запитую керівника району.
У відповідь — пауза, після якої Надирбек Мамедов згадав, що один з керівників не з’явився до нього в кабінет для розмови. Але хіба це — аргумент для того, щоб занести ТОВ «Обрій» до «чорного списку»?
У нашій розмові з главою району нема-нема та й прохоплювалися з його боку нотки, що він, мовляв, має право сам визначати, кому і скільки розподіляти пільгового палива. Тобто діяти за принципом — кому хочу, тому й «кидаю шубу з панського плеча».
До речі, як показали подальші події, пов’язані з розподілом пільгового дизпалива, райдержадміністрація виявила некомпетентність, розгубленість, поспішність у координації роботи сільгосппідприємств з підготовки до весняної сівби. Приклади? Їх більш ніж достатньо.
Пільгове паливо надходило до Роздільнянського району двома партіями: перша — 47 тонн, друга — 606 тонн. З’ясувалося, що господарства, які за даними райдержадміністрації були і платоспроможні, не мали боргів, почали заявляти про відмову одержувати паливо через відсутність фінансових коштів. Довелося буквально, як то кажуть, на коліні складати новий список. І до нього, до речі, потрапили ті самі сільгосппідприємства, яким на початку було відмовлено у квотах на одержання пільгового палива. А інакше і бути не могло — і ТОВ «Обрій», і ФГ «Земляк» належать до бюджетоутворювальних колективів у районі. Тут немає затримок у зарплаті, в ідеальному порядку сплата податків, та й на банківських рахунках водяться грошики. У результаті «Обрій» одержав 10,5 тонни, ФГ «Земляк» — сім тонн. Щоправда, рішення райдержадміністрації про виділення цих обсягів палива відбулося 17 травня, через три дні після того як ці господарства відсіялися.
«Паливо з панського плеча», чи то пак, виділене за рішенням райдержадміністрації, звісно, запізнилося. Але воно працює тепер у період жнив. Проте адміністративна палиця районної влади могла практично зірвати посівні роботи.
Сьогодні керівництво Роздільнянського району намагається не згадувати про розподіл дизельного палива за пільговою ціною. Мало того, глава району Надирбек Мамедов переконаний, що діяв правильно. А що стосується «прозорості та відкритості влади», про яку мені багато розповідали в районі, то вона зводиться в основному до газетних публікацій про діяльність райдержадміністрації.
Механізатори, агрономи, інженери, з якими я розмовляв під час відрядження до Роздільної, щодо цього іншої думки — вони упевнені, що, саме допустивши найгрубіші помилки при розподілі палива, районна влада і не витримала іспит на прозорість і відкритість.


Своя рука — владика?


Роздільнянский район торік зібрав 120 тисяч зернових і зернобобових. Такого врожаю в районі не було останні 50 років. Нинішнього навіть найоптимістичніші прогнози не називають цифру вище 100 тисяч. Звичайно, було б не зовсім правильно пов’язувати передбачуване зниження врожаю зі зміною керівництва району. Але і не помічати того, що непевність, а часом і відверта некомпетентність керівництва району в сільськогосподарських питаннях спричинила те, що АПК району залихоманило — мова йде і про овочівництво, і про тваринництво. Ускладнилася ситуація і у зв’язку з конфліктом, в якому виявилася замішана райдержадміністрація, пов’язаному із забороною УПЦ провести панахиду пам’яті загиблих у Великій Вітчизняній війні. Конфлікт тоді загрожував перерости в акцію громадської непокори і тільки мудрість благочинного Роздільнянского округу отця Петра запобігла агресивним діям віруючих стосовно влади.
До речі, інформація про перепродаж і нецільове використання дизпалива, придбаного за пільговими цінами, вже знайшла своє часткове підтвердження. Але це тема наступного матеріалу.

Одеська область.

Експрес-коментарі

Юрій КАРМАЗІН, народний депутат України:
— Те, що сталося в Роздільній, є свідченням того, що районна влада цілком ігнорує такі принципи в роботі як справедливість, відкритість, прозорість.
Чим відрізняється Мамедов від колишнього керівника району? Якщо раніше в Роздільнянському районі при вирішенні багатьох питань враховували не дзвоники з Одеси, не вказівки з облдержадміністрації, а громадську думку, то сьогодні цього немає. Таємницею за сімома печатками залишилися і дотепер залишаються кадрова політика в районі, питання координації роботи АПК з використання бюджетних коштів. Синдром «Наполеона районного масштабу», що приймає доленосні рішення, приведе до того, що в районі правитиме бал отаманщина, а не закон.
Я цілком переконаний, що в Роздільнянському районі при розподілі пільгового палива були допущені не просто перекоси і перегини, а самоправство. 11 лютого 2005 року було підписано угоду про узгодження дій між сільськогосподарськими товаровиробниками і вітчизняними нафтопереробними компаніями. Її підписали Всеукраїнський союз сільгосппідприємств, Асоціація фермерів і землевласників України та нафтопереробні компанії. Відповідно до цієї угоди і мали розподіляти квоти у пільговому паливі. Держава в цій угоді повинна була в особі Мінагрополітики не РОЗПОДІЛЯТИ, а координувати обсяг постачань пільгового палива в регіони. Таким чином, у регіонах і районах цими питаннями мали опікуватися не органи держвлади, а громадські організації — асоціації фермерів, союз сільгосппідприємств.
Олександр СТАДНИК, прокурор Роздільнянського району, радник юстиції:
— Ми провели перевірку порядку розподілу райдержадміністрацією пального за пільговими цінами. Попри те, що механізм розподілу палива серед сільгоспвиробників не визначений яким-небудь нормативно-правовим актом, принцип розподілу пального з розрахунку технологічних витрат 20 кілограмів дизельного палива на один гектар ріллі видається справедливим, бо ставить усіх сільгоспвиробників у рівні умови.
Райдержадміністрація не довела до товаровиробників принципи, якими вона керувалася при розподілі дизельного палива, тим самим вона діяла непрозоро.
Прокуратура району дала доручення начальнику районного відділу УМВС в Одеській області провести перевірку законності використання господарствами району отриманого за пільговими цінами пального. Перевірку проводить служба ДСБЕП із залученням фахівців у сфері економіки і фінансів.