Головною метою адміністративно-територіальної реформи має стати не укрупнення сіл і селищ, а децентралізація влади та зростання ролі місцевого самоврядування у державі, — вважає Рада Конгресу місцевих і регіональних влад України.
На своєму вчорашньому засіданні в Києві учасники ради звернулися до Президента України як гаранта конституційних прав з проханням застосувати всі необхідні заходи для припинення неправомірного втручання органів державної влади у сферу компетенції місцевого самоврядування, запобігання фактам адміністративного тиску на органи та посадових осіб місцевого самоврядування за політичними ознаками чи для захисту корпоративних інтересів.
Рада конгресу підтримала політику глави держави про децентралізацію влади, але піддала гострій критиці дії уряду, які разюче відрізняються від його революційних обіцянок.
Особливо непокоять представників регіональних влад питання формування місцевих бюджетів. «Цього року ситуація з місцевими бюджетами просто катастрофічна, — заявив виконавчий секретар палати міст Конгресу місцевих та регіональних влад Мирослав Пітцик. — Недофінансування за захищеними статтями бюджету в деяких районах становить третину, а в деяких — і половину».
«Запропонована Кабінетом Міністрів бюджетна резолюція не забезпечує потреби місцевого самоврядування, — вважає Віктор Слиш, співголова Конгресу місцевих і регіональних влад, Нововодолазький селищний голова (Харківська область), президент Асоціації сільських, селищних і міських рад в Україні. — І те гасло, що 50 відсотків консолідованого бюджету держави мають становити місцеві бюджети, не виконується». За його словами, сьогодні частку місцевих бюджетів у загальному бюджеті держави зменшено із 43 до 35 відсотків. Отже, підвищення зарплати відбуваються не з держбюджету, як проголошено Кабміном, а переважно за рахунок власних бюджетних надходжень місцевих територіальних громад.
Рада конгресу звернулася до найвищого керівництва держави з пропозиціями передбачити збільшення питомої ваги місцевих бюджетів у зведеному бюджеті України на 2006 рік не менш як 50 процентів, надати субвенції на соціально-економічний розвиток усім місцевим бюджетам пропорційно до кількості населення тощо.