Віце-прем’єр-міністр Микола Томенко не приховує: «... я вже запитую: коли хоч одна людина буде сидіти в тюрмі? Може, це й цинічно, але... Мене цікавлять конкретні вироки».
Це говорить, до речі, високопосадовець, який в уряді опікується гуманітарними питаннями, який працював законодавцем і повинен знати або, принаймні, розуміти, що таке презумпція невинності. В усякому разі навіть у сні пам’ятати на зубок статтю 62 Конституції держави, у якій він займає посаду заступника керівника уряду.
Проте, схоже, пана Томенка це мало обходить. Бо він, без жодних застережень, безапеляційно стверджує у газеті «День», яка останнім часом дуже перейнялася долею «справи Гонгадзе»: «Якби я був прокурором, я б починав зі справи Кучми. Тому що «справа Гонгадзе» є похідною і прямо пов’язаною зі справою Кучми». Тобто можна зробити висновок, що пан Томенко уже дає вказівку, що робити прокурорам. І на чому базується така впевненість урядовця? Він не приховує цього — посилається на сумновідомого майора СБУ Миколу Мельниченка.
Мені вже доводилося писати на цю тему у «Голосі України». Зокрема, й про так звані «плівки Мельниченка». Однак сьогодні, спеціально для віце-прем’єр-мініcтра Миколи Томенка, процитую його однопартійця, колишнього голову тимчасової слідчої комісії Верховної Ради Олександра Жира. Ось що він, зокрема, стверджує в інтерв’ю товстому тижневику: «Микола сам заплутався у своїх свідченнях пресі. І, гадаю, він не зацікавлений в тому, щоб була встановлена істина». І далі: «Це дуже важливе запитання: як велися записи? Ким робилися? Запитання, на які сьогодні немає відповіді. Але — кажу ще раз — це вияснити треба. І назвати імена тих, хто організовував прослуховування, а потім — хто використовував інформацію. У якийсь період, природно, вона знаходилася на дисках. Але вже використовувалася — чи то проти України, чи то проти Кучми зокрема. Чи то проти тих людей, які заходили до нього в кабінет». Це потрібно для того, на думку Олександра Жира, «щоб дати однозначну відповідь і підтвердити з правової точки зору, що це не монтаж».
Отож, перш ніж демонструвати свою цинічну цікавість перед журналістами, віце-прем’єр-міністрові Миколі Томенку варто було б довідатися у свого однопартійця про Мельниченка і його записи. А в цивілізованому світі, зокрема у Європі, урядовці після подібних заяв потрапляють під суд і йдуть у відставку. Бо ніхто, хоч би яку посаду він обіймав, не має права тиснути ні на слідство, ні на суд. То, може, пан Томенко покаже приклад і подасть у відставку, щоб продемонструвати, що ми, українці, дочекалися справедливої влади і живемо у демократичній правовій державі, на першому місці у якій є НЕ ПОСАДА, А ЗАКОН? Щоправда, стосовно такого кроку Миколи Томенка у мене є величезні сумніви.