Тим і тим — матеріальна підтримка

На два дні — 16 і 17 липня — розписано святкові заходи, приурочені до головного професійного свята жителів Балаклави — Дня металурга. Головного тому, що це свято колективу одного з найбільших підприємств Севастополя — ВАТ “Балаклавське рудоуправління імені О. М. Горького”, де працюють майже тисяча жителів двадцятитисячного містечка. Тут одна з найвищих зарплат у масштабах Севастополя — її середній розмір у першому півріччі становив 1060 гривень. Два нинішніх святкових дні стануть своєрідною генеральною репетицією урочистостей, що 2006 року ознаменують сімдесятирічний ювілей підприємства.

Незважаючи на поважний вік, підприємство працює стабільно, економічно ефективно, з користю для району і всього Севастопольського регіону. А також для понад тисячі підприємств України, що у своїй технології не можуть обійтися без балаклавських флюсів і щебеню. Підприємства чорної металургії, содові й цукрові заводи, будівельна галузь — усі знають і цінують високу якість продукції БРУ. Останніми роками, що відзначені не лише стабільністю, а й зростанням рівня виробництва, підприємство очолює В’ячеслав Горбатов. Уже тільки перелік заслужених ним звань і нагород дає уявлення про місце і роль БРУ в економіці Балаклави, Севастополя й України, а голови правління ВАТ — у долях колективу: заслужений працівник сфери послуг України, дипломант Міжнародного академічного рейтингу популярності та якості “Золота фортуна”, кавалер ордена “За заслуги” ІІІ ступеня з формулюванням у нагородному листі “за значний особистий внесок у зміцнення економічного потенціалу України, досягнення високих виробничих показників у забезпеченні випуску конкурентоспроможної металургійної продукції”, кавалер Георгіївської медалі “Честь. Слава. Праця”, численних почесних грамот. Під його керівництвом підприємство стабілізувало свою роботу. Виробництво стало рентабельним, прибутковим. Рудоуправління кілька років поспіль — один з кращих платників податків у Севастополі, кращий роботодавець.
Високі виробничі показники — не самоціль, а засіб для досягнення інших, цього разу соціальних успіхів. Традиційно балаклавські гірники щорічно одержують від підприємства матеріальну допомогу на оздоровлення і лікування, а також у разі одруження та народження дитини, на поховання. І щороку ці суми зростають.
В активі добрих справ БРУ — і сім новостворених і відреставрованих дитячих і спортивних майданчиків, два міні-футбольних поля зі штучним покриттям для місцевих хлопчаків: щоб завжди зайняті були. А ще тут чудові база відпочинку на березі моря, критий тенісний корт, культурно-розважальний комплекс, естраду якого по достоїнству оцінили навіть столичні та закордонні знаменитості.
Особлива увага — ветеранам війни і підприємства. Лише в першому півріччі нинішнього року рудоуправління надало матеріальної допомоги пенсіонерам і незаможним на більш як 50 тис. гривень. Щомісяця 30 самотніх пенсіонерів одержують безплатне харчування в їдальні рудоуправління. А ветерани війни — допомогу по 200 гривень щокварталу. Працівники, які віддали підприємству понад 25 років, користуються безплатними телефонами. Традиційною останніми роками стала передплата за рахунок підприємства газети “Голос України”, понад 100 ветеранів і співробітників БРУ одержують цікаве видання безплатно.
Тут думають про майбутнє, тому багато уваги приділяють молоді. Торік на підприємство прийняли 14 випускників вузів, 13 — шкіл і ПТУ. Тільки поточного року 22 студенти з вузів країни пройшли на підприємстві виробничу практику. 6 працівників рудоуправління навчаються за рахунок підприємства, а це майже 10000 гривень на рік. Їхня кількість постійно збільшується. 50 працівників суміщають роботу і навчання заочно в середніх і вищих навчальних закладах. Загалом за рік БРУ витрачає на підвищення кваліфікації своїх працівників, одержання суміжної спеціальності більш як 30 тисяч гривень.
До речі, дводенна культурна програма буде забезпечена силами творчих колективів будинку культури підприємства, і на десерт — виступ Азізи. А святковий феєрверк у Балаклаві, яким традиційно завершується День металургів, завжди кращий від міських.


Севастополь.