До редакції “Голосу України” надійшов лист за підписом начальника управління охорони здоров’я Запорізької обласної державної адміністрації Володимира Гайдука.
У ньому йшлося про те, що протягом останніх шести місяців на завідувача кафедри хірургії Запорізької медичної академії післядипломної освіти професора Миколу Милицю надійшло багато скарг анонімного характеру, в основному нібито від його пацієнтів, яких лікували в міськлікарні № 9.

На жоден з фактів, зазначених в анонімках, комісії, що були організовані силовими структурами, не знайшли підтвердження. З’явився і лист на підтримку Миколи Миколайовича Милиці за підписом провідних хірургів області, в якому вони просять вжити заходів і припинити дії, що ганьблять честь і гідність колеги і всіх лікарів, які з ним працюють.
Кореспондент “Голосу України” зустрівся з дружиною Миколи Милиці, Наталею Луценко — відомим у місті фахівцем, лікарем-гінекологом — і ось що з’ясував...
Три роки тому в 9-й міській лікарні перебував на лікуванні С. Ашкиназі. Бачачи непривабливий інтер’єр лікарні, він пропонує головному лікареві Миколі Милиці відкрити на її базі приватну медичну клініку, що одержала назву “Тест”, до складу засновників якої ввійшли чоловік і дружина Милиця—Луценко разом зі своїм сином—студентом медичного інституту.
Якась чорна кішка пробігла між недавніми компаньйонами, — невідомо, але факт, що на професора взимку цього року почали надходити до органів прокуратури, міліції, податкової тощо листи анонімного характеру. І що найцинічніше, за словами Н. Луценко, вони часто були підписані реальними людьми, які мешкали поблизу лікарні, а отже, тими, хто цілком реально міг її відвідувати. Але не відвідували!
Є документи (вони є в редакції), де ці люди пишуть про те, що їхні імена і прізвища хтось використовував. Але хто? За словами Наталі Луценко, в неї тільки одна відповідь: “Це вигідно керівництву клініки “Тест” (іншого пояснення я просто не можу придумати), вивести мою родину зі складу засновників цього ООО”. От що пише вона в листі міністру внутрішніх справ України Юрію Луценку: “... на зборах акціонерів, що проходили в приміщенні 9-ї міськлікарні на базі приватної клініки “Тест”, нас намагалися морально “задавити” і залякати. “Провина” мого чоловіка полягає в тому, що він чудовий фахівець і хворі в основному йдуть оперуватися до нього в державну лікарню, а не до фахівців приватного відділення, де, до того ж, дуже дороге лікування”.
— Ми вже з принципу не вийдемо зі складу засновників, — сказала в розмові з кореспондентом “Голосу України” Наталя Луценко. — Мало того, що страждають хворі, яких практично щодня ми з чоловіком оперуємо, перебуваючи в такому жахливому стані, я боюся, що наступним етапом стане організація провокацій проти мене і членів родини.
Залишається тільки дивуватися мужності цієї родини, що у таких умовах продовжує працювати і допомагати своїм пацієнтам, і побажати не здаватися, незважаючи ні на що. Відповідь — за владою. Чи варта чогось нова влада, чи декларації про “прозорість” і чесність — просто слова, не більше, і примари минулого ще довго переслідуватимуть нас?

Запоріжжя.