Мій чоловік з 2000 року на пенсії по інвалідності, має морський стаж 10 років. Чи правда, що для призначення пільгової пенсії необхідний спеціальний стаж 12,6 року?


Тетяна ПІДДУБНА.


АР Крим.
Плавсклад морського, річкового флоту і флоту рибної промисловості (крім суден портових, що постійно працюють на акваторії порту, службово-допоміжних, роз’їзних, приміського і внутріміського сполучення) має право на пенсію за вислугу років. Відповідно до пункту “д” статті 55 Закону України “Про пенсійне забезпечення” пенсії за вислугу років таким працівникам призначаються: чоловікам — після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначеній роботі; жінкам — після досягнення 50 років і при загальному стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначеній роботі.
Якщо немає повного необхідного стажу роботи із шкідливими та важкими умовами праці (у чоловіків — 12 років 6 місяців, у жінок — 10 років), то пенсії за вислугу років при зниженому пенсійному віці пропорційно відпрацьованому часу не призначаються.
Наприклад, у чоловіка є 11 років роботи із шкідливими та важкими умовами праці. У такому разі може бути призначена пенсія лише за віком на загальних підставах по досягненні 60 років, оскільки немає спеціального стажу 12 років і 6 місяців.
Від пенсій за вислугу років потрібно відрізняти пенсії за віком на пільгових умовах, які призначаються згідно зі статтею 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення”. Так, працівникам, зайнятим повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, передбачених списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, пенсії призначаються:
чоловікам — після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах;
жінкам — після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.
При цьому тим працівникам, які не мають повного необхідного стажу роботи із шкідливими та важкими умовами праці, але мають не менше половини такого стажу роботи, пенсії за віком на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку на один рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи чоловікам і за кожні 2 роки такої роботи — жінкам.
Наприклад, жінка має 30 років загального стажу роботи, з них 7 років — із шкідливими та важкими умовами праці за списком № 2. У такому разі пенсія за віком може бути призначена при досягненні 52 років.


Володимир МАКСИМЧУК, заступник керівника управління апарату Федерації профспілок України з питань соціального захисту.