На минулі вихідні в Лісовій опері Сопота співали й танцювали українці. Тут проходив фестиваль української культури. На сцені практично під відкритим небом у обрамленні сосон лунала сучасна і фольклорна музика у виконанні українських і польських колективів. Цей форум — своєрідний культурний оазис національних традицій, історії і менталітету нашого народу.

На сцені Національний академічний народний хор їм. Григорія Верьовки виконує фольк-оперу Євгена Станковича «Цвіт папороті». Це — фішка фестивалю, проведення якого саме припало на день Івана Купала. Тому, за задумом режисера-постановника дійства Василя Вовкуна (він співробітничає з фестивалем уже не вперше), лейтмотив усієї вистави — купальські обряди і традиції. У фестивальному концерті «Ой, на Івана, ой, на Купала» брали участь усі українські гурти з Польщі. Звучали традиційні «Несе Галя воду», «Чубарики-чубчики» і т. д. А сучасну «помаранчеву» культуру у відділенні «Разом нас багато» представляли «Таліта Кум», «Танок на майдані Конго», «Тартак» і польські колеги — гурти «Хутір», «Горпина», «Беркут», «Толгаї». Вели концерт «майданівські» ді-джеї: з української сторони — Євген Ніщук, з польської — Роберт Лещинський.
Звучить народна музика. Хор Верьовки виводить купальські пісні. Партер Лісової опери заповнений глядачами. Над рядами майорять національні прапори України. У сусідньому ряді сивочолий чоловік опустив голову на руки і тихо плаче... Для нього це — не просто концерт. То його життя, спогади, молодість.
Сьогодні в Польщі, за офіційними даними, проживає більш як 250 тисяч українців. Це ті громадяни, котрі під час перепису населення заявили про свою національність. Однак після осінніх подій 2004 року дедалі більше мешканців Польщі ідентифікують себе з Україною.
Перший фестиваль української культури в Польщі відбувся 1967 року. Відтоді він проходив у Кентшині, Варшаві, Кошаліні, Перемишлі, Сопоті. Цього року він проходив 18-й раз під почесним патронатом президентів двох країн — Віктора Ющенка й Александра Квасневського — та за сприяння міністерств культури Польщі й України.