Ми, народні депутати України — уповноважені депутатських фракцій (груп) у Верховній Раді України, стурбовані ситуацією, яка складається останнім часом. Дедалі частіше практична робота урядовців з поліпшення ситуації в економіці, соціальній сфері, в царині зовнішньоекономічної діяльності підміняється політичними заявами та відвертим взаємним неузгодженням поміж членами урядової команди.
Однак остання заява Кабінету Міністрів, оприлюднена особисто Прем’єр-міністром 13 липня 2005 року, має на меті перевести внутрішні урядові конфлікти у нове політичне протистояння Кабінету Міністрів та Верховної Ради, що загрожує соціальній стабільності й суперечить національним інтересам держави.
Звинувачення на адресу Верховної Ради України та її керівництва, усього депутатського корпусу — не що інше, як спроба перекласти відповідальність за провали у власній роботі на плечі законодавчого органу держави, зокрема свої недоробки та прорахунки, критично сприйняті Верховною Радою в ході обговорення законодавчих ініціатив Кабінету Міністрів щодо вступу до СОТ. Вони подані в цій заяві як добре опрацьований реформаторський пакет. Тим часом залишається поза увагою той факт, що напередодні розгляду цих законопроектів Верховною Радою критичну оцінку діяльності Кабінету Міністрів стосовно підготовки до вступу України в СОТ висловив Президент України.
Ми з усією відповідальністю заявляємо, що у Верховній Раді працює достатньо кваліфікований депутатський корпус, а його політична структура за складом депутатських фракцій і груп відбиває інтереси та запити всього українського суспільства.
Верховна Рада України рекордною кількістю голосів підтримала кандидатуру Ю. Тимошенко на посаду Прем’єр-міністра, схвалила Програму діяльності Кабінету Міністрів і тим самим дала йому можливість працювати над розв’язанням назрілих соціально-економічних проблем.
Народні депутати України — не «вороги народу», як це намагаються продемонструвати деякі представники уряду. Народні депутати уповноважені українським народом відстоювати інтереси кожного громадянина, усіх верств населення.
Заява Кабінету Міністрів України провокує порушення стабільності в країні, рівноваги між гілками влади, має на меті розколоти Верховну Раду, поділити депутатський корпус і суспільство на «білих» і «чорних», «старих» і «нових», «угодних» і «невгодних».
Ця заява втягує Президента України в штучно створений політичний конфлікт, де його авторитет використовується лише для прикриття помилок і прорахунків Кабінету Міністрів. Схоже, що замість ефективного розв’язання актуальних проблем національної економіки Кабмін фактично розпочав передвиборну кампанію раніше за політичні партії та їхні передвиборні блоки.
Саме тому ми категорично виступаємо проти:
дискредитації Верховної Ради;
використання Кабінету Міністрів як засобу підготовки до парламентських виборів;
втручання Кабінету Міністрів у діяльність парламенту, відвертого публічного шантажу і паплюження найвищого представницького органу українського народу;
спроб штучного створення парламентської більшості, що не відповідає коаліційному складові нинішнього Кабінету Міністрів, реаліям політичної структури Верховної Ради і може призвести до посилення деструктивних тенденцій у суспільстві.
Ми будемо рішуче протистояти спробам демонтувати єдиний законодавчий і вищий представницький орган держави і не допустимо, щоб політика в Україні вибудовувалася на конфліктній основі.
Україні потрібні не розбрат, а консолідація, єдність дій Президента, Верховної Ради та уряду.
Ми будемо й надалі обстоювати таку лінію.