Потреби у проведенні позачергового пленарного засідання сесії парламенту немає. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин після погоджувальної ради лідерів фракцій і груп, на якій до пізнього вечора обговорювали урядову заяву стосовно звинувачення на адресу вищого законодавчого органу.
«Ніхто не давав права Кабінету Міністрів, який по суті є дитям Верховної Ради України, принизливо, а водночас неточно й необ’єктивно оцінювати діяльність парламенту, — зазначив Володимир Литвин в інтерв’ю журналістам. — І не справа Кабінету Міністрів вказувати парламенту, як він повинен працювати і що створювати. Цього немає у світовій практиці».
Сам документ Голова ВР розцінив, як спробу апріорно перекласти на парламент відповідальність за можливі проблеми в соціально-економічному розвитку країни, застрахуватися на майбутнє, посварити потенційних учасників блоку і втягнути Президента України у політичний конфлікт: «На превеликий жаль, ми спостерігаємо тенденції, коли політика починає вибудовуватися на конфліктній основі і переводиться у площину холодної війни».
Володимир Литвин переконаний: від розвитку політичного протистояння в Україні ніхто не виграє, передусім не виграє соціально-економічне життя. «Так, ми помиляємося, ми недопрацьовуємо, в нашій роботі багато проблем, і я не ідеально працюю. Але у попередні періоди Голову ВР запрошували на засідання уряду, і я мав можливість викласти бачення з позиції ВР питань, які потребують узгодження і координації», заявив Володимир Литвин і додав, що парламент завжди відкритий до співпраці.
Голова ВР упевнений: уряд має дезавуювати свою заяву, відкликати її і не «розкручувати далі маховик протистояння». «Я не можу опуститися до протистояння з Прем’єр-міністром, а тим більше з жінкою», — зазначив він.
Заява-відповідь фракцій і груп, яку не підтримали «Наша Україна» та БЮТ, за словами Володимира Литвина, витримана «у доволі спокійному тоні» і у вересні її можуть ухвалити більш як 300 народних обранців.
А щодо створення парламентської більшості — Голова ВР переконаний: треба, щоб вляглися пристрасті й відбулися відповідно консультації. Щоправда, особливих підстав для її створення головний парламентарій не бачить.
Лідер комуністів Петро Симоненко вважає, що заява уряду свідчить про небажання урядовців визнати помилки під час підготовки законів про вступ до СОТ. На думку народного депутата, такі заяви зайвий раз свідчать про те, що передвиборча кампанія вже розпочалася. До того ж, зазначив лідер комуністів, уряд дискредитував себе своїми діями. Бо замість того, щоб розробляти конкретні економічні програми, він почав зі знищення можливостей для роботи малого і середнього бізнесу та створення різноманітних криз.
А постійний представник Президента України у ВР Сергій Соболєв назвав заяву уряду «жирною крапкою» у відносинах, які склалися після президентських виборів. А також реакцією на події, що відбулися у ВР минулого тижня. Бо та «обструкція», яка була влаштована Президенту і уряду у ВР, є образою не лише парламенту, держави в цілому. Водночас депутат переконаний: поява урядової заяви не свідчить про кризу у відносинах між гілками влади.
Однак після таких «провокаційних» заяв, які можуть призвести до політичної кризи, Юлія Володимирівна має подати у відставку, як це відбувається у багатьох демократичних цивілізованих країнах, заявив соціаліст Іван Бокий. Коментуючи можливість створення більшості у парламенті, він наголосив, що сьогодні це практично нереально. На його думку, до нових парламентських виборів більшості не буде.
Валерій Асадчев (УНП) також негативно оцінив урядову заяву. Щоправда, запропонував не відповідати на неї, аби не розпочати «перепалку і протистояння»: «У всіх демократичних країнах парламент завжди представляє народ. І коли хтось говорить проти парламенту, значить, говорить проти народу».
Володимир Литвин повідомив, що тричі розмовляв по телефону з Президентом України Віктором Ющенком про те, що треба виходити на компроміс: «Ми приречені знайти спільну мову... Будь-яка війна закінчується перемир’ям, і сподіваюся, що уряд схаменеться і почне нормально працювати».
Віктор Ющенко, перебуваючи у Відні, попросив керівників парламенту та уряду утриматися від особистих оцінок роботи одне одного, заспокоїтись і провести відповідні переговори.
А вчора представники фракції БЮТ, які були відсутні на погоджувальній раді, в інтерв’ю «Голосу України» заявили, що заява Кабінету Міністрів була продиктована бажанням спільної співпраці і консолідації з парламентом. «Відразу після виборів була узгоджена робота, і, як наслідок, були прийняті зміни до державного бюджету України, підвищені зарплати, пенсії, стипендії, — зазначив Віктор Терен, — Але, очевидно, нині в парламенті декому заступили обрій майбутні парламентські вибори і вони почали діяти за принципом: чим гірше, тим краще. Нині всі мають полишити політичні амбіції і зрозуміти, що інтереси України — над усе».