Вчора в парламенті голова Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин, народний депутат Іван Томич підсумовував роботу сьомої сесії в частині законодавчого врегулювання питань, що стосуються села та землі.

Роботу народних обранців він вважає продуктивною, свідченням чого — оприлюднена на прес-конференції статистика: розглянуто 34 законопроекти. Серед головних ухвалених документів — закони “Про захист конституційних прав громадян на землю” (щодо вартості виготовлення документів), “Про внесення змін до Закону України “Про зерно та ринок зерна в Україні”, “Про виноград та вино”, “Про внесення змін до Закону України “Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур” (щодо поступового зниження ставки вивізного мита). В активі сесії — законопроекти “Про фермерське господарство” (щодо державної підтримки новоствореним фермерським господарствам), “Про внесення змін до Закону України “Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства”, “Про введення мораторію на демонтаж або розкомплектування цукрових заводів”, “Про внесення змін до Закону України “Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини”, прийняті за основу у першому читанні.
Нині в Комітеті з питань аграрної політики — 59 законопроектів, більшість із яких планується розглянути на восьмій сесії. Серед них — підготовлені до другого читання, зокрема, проекти законів “Про ринок земель”, “Про державний земельний кадастр”, “Про внесення змін до законів України з метою усунення подвійної сертифікації харчових продуктів” тощо. Чекають на розгляд і законопроекти “Про внесення змін до Закону України “Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру” (щодо системи внутрішніх квот) — переданий на повторне перше читання, “Про внесення змін до Закону України “Про вивізне (експортне) мито на живу худобу та шкіряну сировину”. Головне завдання цих документів — усунути бар’єри на шляху вступу України до СОТ.
В осініх планах народних депутатів — проведення парламентських слухань “Сучасний стан та перспективи розвитку земельних відносин в Україні”. За словами Івана Томича, порушення прав громадян у цій сфері мають масовий характер. Бо ціла низка земельних законів залишаються тільки на папері.
Голову комітету непокоїть і ситуація, що склалася на ринку зерна, особливо продовольчої пшениці — хлібну культуру не беруть навіть по 500 гривень за тонну, тоді як торік середня ціна була на рівні 725 грн./т. Такі тенденції можуть призвести до серйозних збитків   у агросекторі — сільгоспвиробники недоотримають кілька мільярдів гривень.
Іван Томич погоджується, що масова підтримка на виборах Віктора Ющенка селянами є свідченням краху аграрної політики держави, яка довела село до зубожіння. А реальні дії нової влади стосовно розвитку агросектору і сільських територій не відповідають очікуванням селянства. Схоже, чіткої аграрної політики у країні взагалі за роки незалежності так і не з’явилося. Проведені державою реформи звелися до розпаювання землі і розкрадання колективної власності. Свого часу, коли тільки планувалися глобальні пертурбації на селі, в новацій було немало політичних відповідальників. Тепер усі прихильники реформування кудись зникли. А найпристосованіші вже співають на інший лад. Спитати за свавілля, що коїться нині на селі, як завжди, ні з кого.