В УЄФА добре обізнані з аматорським футболом України. Саме в нашій країні змагаються сотні команд, а на старти чемпіонату України виходять десятки колективів. А ось дитячим турніром «Шкіряний м’яч» зацікавилися навіть упорядники «Книги рекордів Гіннесcа», бо лише цього року на старти вийшло понад п’ятдесят тисяч команд, а це майже мільйон юних громадян незалежної України. Тому один з відбіркових турнірів розіграшу Кубка УЄФА проходив саме в Каховці.

Крім нашої команди, за путівку до головного фіналу так званого лігочемпіонського турніру аматорських команд Старого світу змагалися амбітні грузини, молдовани та білоруси. Перше серйозне випробування сталося напередодні змагань. Одразу семеро представників «КЗЕЗО» позбулися статусу «аматора». Дозаявляти було пізно. Однак тринадцятеро підопічних Віктора Коваленка довели, що вони сильніші за суперників. Спочатку познущалися з молдован — 8:2, потім обіграли білорусів — 3:1 та грузинів — 4:1.
Недавно заводська команда «КЗЕЗО» з Каховки вирушила до Польщі захищати спортивні інтереси України проти збірних (!) Іспанії, Ірландії та Румунії. Саме з цими колективами «КЗЕЗО» грав у групі «А». В іншій групі змагалися збірні Польщі, Чехії, Болгарії та Словаччини.
Каховці поступилися сильній команді Іспанії — 1:4. Упродовж зустрічі двоє українців достроково залишило майданчик, а ще отримали букет жовтих карток. Однак у наступних поєдинках наші хлопці обіграли спочатку ірландців — 4:2, а потім румунів — 3:1. Переможцями груп стали збірні Іспанії та Болгарії. Українці поступилися іспанцям лише за підсумками особистої зустрічі. У фіналі піренейці обіграли болгар — 1:0. Третьою фінішувала каховська команда «КЗЕЗО», яка на одне очко випередила словацьку збірну.
Прокоментувати виступи каховської команди ми попросили головного тренера «КЗЕЗО» Віктора Коваленка.
— Нам поталанило на двох справжніх українських меценатів. Це — президент Асоціації аматорського футболу України Федір Шпиг та директор заводу КЗЕЗО, Герой України Ярослав Микитин. Завдяки їхній підтримці команда провела кілька тренувальних зборів. Нас повністю екіпірували новою футбольною формою та спортивними костюмами. Обидва вклали чимало грошей у реконструкцію заводського стадіону.
Ярослав МИКИТИН, директор заводу КЗЕЗО, Герой України:
— Я гордий і щасливий за український футбол. Адже наші аматори стали бронзовими призерами на престижному турнірі — розіграші Кубка регіонів УЄФА. Раніше такого не було. Крім того, у Польщі заводська команда успішно грала проти збірних аматорських колективів. Наша футбольна команда — вершина усього заводського спортивного айсберга. Упродовж року ми проводимо по дві заводські спартакіади (зимову і літню) з багатьох видів спорту. У нас працюють десятки спортивних секцій. На розвиток фізкультурно-спортивної роботи надаємо чималі кошти.
Федір ШПИГ, президент Асоціації аматорського футболу, народний депутат України, президент банку «Аваль»:
— В учасників першості України серед аматорських колективів, яка проходить за підтримки банку «Аваль», з’явився додатковий стимул. Крім нагород та путівки до ліги майстрів, найкраща аматорська команда здобуває право представляти Україну на міжнародній арені. Саме команда, а не збірна з кількох регіональних колективів. Ми на правильному шляху. Це й довели гравці і тренери каховського «КЗЕЗО». Та зупинятися на досягнутому не варто. Адже у нас багато роботи, чимало проблем, які ми повинні вирішувати разом. Тоді й будуть у нас нові спортивні майданчики, дитяча футбольна форма, нові турніри, на яких і зростатимуть майбутні Біби, Шевченки, Реброви, Блохіни, Рудакови.