На Житомирщині, за даними УМВС України, до кримінальної відповідальності притягується 27 державних службовців, з яких вісім — це керівники органів місцевого самоврядування районного рівня. Та найбільшого резонансу набула справа, порушена за фактом зловживання посадовими особами Коростенської міської ради.
«Ми, депутати міської ради м. Коростеня Житомирської області, обурені розгортанням політичного переслідування міського голови Володимира Москаленка та громади міста за результати голосування на виборах Президента України в 2004 році, свавіллям, яке чиниться правоохоронними органами відносно громадян міста шляхом фабрикування фальсифікованих кримінальних справ через морально-психологічний тиск, фізичну розправу, приниження та залякування. Ми протестуємо проти встановлення режиму «поліцейської держави». Так починається текст заяви, прийнятої на позачерговій сесії Коростенської міськради. Адресовано її Президенту, Голові Верховної Ради, Прем’єр-міністру України, Уповноваженому Верховної Ради з прав людини, Європейській комісії з прав людини, Генпрокурору і міністру внутрішніх справ України, керівникам Житомирщини, міським та районним радам області, а також міськрадам міст-побратимів Мозиря (Білорусь) і Ноябрська (Росія).
Депутати також нагадують про заслуги міського голови В. Москаленка, який працює на цій посаді останні сім років.
«Апогеєм авантюрних дій», як стверджується у зверненні, стали дії кількох десятків працівників правоохоронних органів, які, «увірвавшись до кабінету міського голови без його присутності, а також в кабінет секретаря міської ради, здійснили обшук, допитували посадових осіб з порушенням чинного законодавства, чим нанесли моральну шкоду іміджу міста, територіальній громаді, паралізувавши роботу органів місцевого самоврядування».
Депутати, зокрема, вимагають: «Припинити грубий тиск і всілякі спроби притягти до кримінальної відповідальності міського голову Володимира Москаленка через влаштування брудних технологій доносів. У останньому пункті депутати навіть застерігають, що в разі продовження грубого тиску і переслідування залишають за собою право на організацію заходів громадянської непокори.
«Політичним терором» назвала останні події в місті партійна організація республіканців. «Не допустимо 37-го року!» — закликає у своїй заяві місцевий осередок Партії промисловців і підприємців. Оприлюднили документи на захист міськради й організації «Єдиної України», СДПУ(о), «Трудової України», низки громадських і релігійних організацій. А комуністи провели мітинг під гаслом: «1300-річчя Коростеня — з нашим мером!»
Наш кореспондент попросив прокоментувати ситуацію голову облдержадміністрації Павла Жебрівського.
Громадська організація з Коростеня звернулася до Президента, Прем’єр-міністра і до мене з приводу порушень закону, яке, за їх твердженням, допустив міський голова Коростеня. — Звинувачення були не огульними — наводили конкретні факти. На підставі доручень від секретаріатів Президента і Кабміну я направив подання до прокуратури й міліції для перевірки. Вони дійшли висновку, що є достатньо доказів для порушення кримінальної справи. Я знайомився з її фабулою. Не можу стверджувати, що було саме так. Тільки перекажу дещо з того, що написано. Наприклад, під час обшуку було вилучено пусті бланки деяких структур — з печатками і підписами. Одне підприємство придбало приміщення, яке було в комунальній власності, за 12 тисяч 600 гривень. Є відповідна оцінка. А вже через два місяці той самий експерт оцінює його в 480 тисяч гривень. Можна скільки завгодно говорити про політичні переслідування. Але хай оцінку дасть суд. Сьогодні нікого не затримано, проводять перевірку. Перевірятимуть усіх, незалежно від того, синій він, помаранчевий, рожевий чи сіро-буро-малиновий.
Наскільки я знаю, перевіряють і мене, бо народні депутати від СДПУ(о) направили запит, що я використовую свій статус у корисливих цілях. Я ж не кричу про політичні переслідування. Ми звільнили деяких посадовців, вони поскаржилися в Київ. Приїхав керівник відповідної служби, було зроблено висновок, що порушень законів нема. Чому мене можуть перевіряти, а керівників міста — ні? Давайте вчитися жити за законом. Але Коростенська
міськрада провела сесію, прийняла звернення до Президента, прем’єра і до мене. Виходить, керівники держави й області мають підміняти суд? Якщо будуть висунуті звинувачення до конкретних посадовців і це не знайде підтвердження в суді, повинен бути притягнутий до відповідальності той, хто порушив закон під час збору доказів. Коли ми боролися за те, щоб Віктор Ющенко став Президентом, наголошували, що всі мають бути рівними перед законом.
Свій коментар дав і начальник УМВС в області
Михайло Климчук. Він наголосив, що говорити про відповідальність конкретних осіб передчасно: справу порушено за фактом зловживань. Події, які розслідуються після звернення громадського об’єднання «Правозахист», стосуються 2000—2002 років, коли приватизовували колишні військові містечка, передані у власність міськради після розформування військових частин. За словами М. Климчука, вони дісталися приватним структурам за безцінь (наприклад, об’єкт площею тисяча квадратних метрів — за 60 тисяч гривень) й одразу були перепродані за дуже високою ціною. Порушення стосуються і земельних питань. Перевірки проводили КРУ та Фонд держмайна, після вивчення складених ними актів і було порушено кримінальну справу.
Отже, маємо у Коростені факти і акти. А залишилося зачекати, доки полічать недоотримані чи потрачені гроші, і в історії буде поставлено логічну крапку.

Житомирська область.