На своєрідний захоплюючий телесеріал про село, його непросту долю та проблеми перетворився перегляд документальних фільмів, представлених на ХІІ Міжнародному телевізійному фестивалі «АгроСвіт-2005»
 Цього разу представників обласних телерадіокомпаній, телевізійників із Білорусі, Латвії, Молдови, Росії та Вірменії приймала Хмельницька обласна ДТРК «Поділля-центр». Традиційні організатори конкурсу (Комітет ВР з питань аграрної політики, Мінагрополітики, Держкомтелерадіомовлення) сподіваються, що фестиваль не просто «покаже картинки», а дасть нове бачення проблем того великого світу, що називається Селом.
Телевізійники з Луганщини привезли Романтичну подорож по Міловському району, де невеличкий місточок «з’єднує» історію й сьогодення краю, дві держави, два різних часових пояси. Криворізькі журналісти показали «Пам’ять про Великого Діда» — знаного українського хлібороба, двічі Героя Соцпраці Олександра Гіталова. «Гармонію душі» шукали у своїй стрічці автори із Національної телекомпанії України, а журналісти із Ямало-Ненецького автономного округу запросили публіку в гості до оленярів. Хмельничани ж обрали героєм своєї розповіді керівника легендарного господарства «Летава» Михайла Шаповала. Він уже не одне десятиліття вирощує на своїх полях знаменитий хліб — той, що увійшов в історію картиною Тетяни Яблонської.
Півсотні кінострічок доведеться переглянути журі під час роботи фестивалю. Сподіваються на нові відкриття і нові імена. А головне — на те, що сільські проблеми стануть пріоритетом і для влади, і для політики, і для економіки. Як зауважив на початку фестивалю голова Держтелерадіокомітету Іван Чиж, конкурс — це своєрідне інформаційне інвестування у село. Він також сказав, що настав час розширити рамки «АгроСвіту», адже дотепер це був конкурс лише для телевізійників, але і радійникам, і газетярам також є що сказати про село. Отож журналістське поле досліджень може бути таким само широким і плідним, як хліборобське.
А поки що Хмельниччина зустріла гостей щиро і привітно. Коли журі було прикуто до екрана, конкурсанти мали змогу ознайомитися з Подільським краєм. Гості побували у Кам’янець-Подільському ВАТ «Адамс», відвідали Меджибізьку фортецю, погостювали в одному із кращих господарств краю — селі Пасічна Старосинявського району.

Хмельницький.