Хто і для чого приніс її до кабінету керівника — на це запитання відповість і прокуратура, і сам ректор, і ті, хто передав «дарунок». Звинувачена в хабарництві поважна людина навідріз відмовляється, що він вимагав від студентів хабара.

А все почалось із того, що напередодні випускних іспитів в одному з хмельницьких вузів студенти занесли до кабінету ректора коробку із мікрохвильовою піччю. Вся пікантність ситуації в тому, що за студентами з’явилися співробітники ДСБЕЗ. Після цього прес-служба УМВС в Хмельницькій області повідомила, що ректора затримали в момент отримання мікрохвильовки і тисячі гривень.
А вже буквально за кілька днів обвинувачений зібрав прес-конференцію, на якій заявив, що все це — спланована акція, під час проведення якої співробітники міліції під психологічним тиском змусили і його, і студентів зізнатися в тому, що ті давали, а він брав. Зауважимо: такі показання, власноруч підписані усіма учасниками історії, існують.
Отже, двоє студентів занесли до кабінету керівника коробку і без пояснень залишили її. Ректор вийшов і спробував розшукати візитерів, а тим часом з’явилися співробітники міліції. Спантеличений усім, що сталося, ректор змушений був «зізнатися» в тому, що взяв хабара. А після того, як його начебто «дотиснув» один із керівників операції із затримання, ще й передав власну тисячу гривень, котру він ні від кого не брав і не вимагав, як речовий доказ.
Коли було отримане пояснення від ректора, студенти теж підписали письмові свідчення, в яких зазначалося, що вони таки давали того злощасного хабара. Але вже на прес-конференції стояли зовсім на іншому: змушені були написати зізнання хто під тиском міліції, хто просто у стані афекту і розгубленості, хто взагалі не розуміючи, що робить.
Одна із учасниць історії, котра й заносила коробку, категорично відмовляючись від свідчень, даних правоохоронцям, все пояснила так: група хотіла зробити своєму наставнику подарунок. До того ж призначався він вузівському кафетерію.
Така турбота і про наступних студентів, і про ректора могла бути похвальною, якби не кілька «дрібниць». Що ж це за подарунок такий, якщо його тихцем кинули в кабінеті? І що ж це за вдячні студенти, котрі тут-таки готові були свідчити, що їхній ректор хабарник?
Не беруся коментувати методи, за якими діяла міліція, але невже так просто залякати молодих людей, котрі виступали на площі проти старої влади? Невже, рятуючи свою репутацію і майбутнє молодого фахівця, вони готові були підставити невинного?
Можна припустити, що професор, академік, керівник вузу із двадцятилітнім досвідом педагогічної діяльності справді не міг опуститися до вимагання тисячі гривень. Але ж так само не відхреститись від того, що пакунок, хоч як його тепер називай, все-таки був. І що скидались на нього всією групою. І що робили це не під час отримання дипломів, а саме під час іспитів.
Цікаво, що присутні на зустрічі і викладачі, і студенти в один голос стверджували: в їхньому вузі такого явища, як хабарництво, немає і не може бути. А щоб хтось вимагав — ні-ні! І ніколи!
Але цю само фразу майже дослівно вам перекажуть в будь-якому навчальному закладі: заліки за хабарі, вступні за гроші, дипломи за подарунки — це може бути де завгодно, тільки не в нас. А попри це прислухайтесь до розмов абітурієнтів, студентів та їхніх батьків, і ви обов’язково почуєте про розцінки, «вартість» того чи іншого предмета чи викладача. То хто лукавить і каже неправду?
У жодному разі не хочу заплямувати справді високе ім’я науки та чесної педагогіки. Як, до речі, і добре ім’я хорошого студента. Вони існували й існуватимуть віками. Але такса на контрольну, курсову, залік чи екзаменаційний білет — чи це реалії нашого дня, від яких нікуди не дітися? Хто повинен покласти їм край — викладач, котрий не бере, чи студент, який не дає?
Нерідко доводилося чути від багатьох ректорів: подякую кожному, хто зловить хабарника за руку. Але диво: наскільки багато є незадоволених хабарництвом у вузі, настільки ж одинокими, а то й одіозними, є заяви про вимагання. До речі, у згаданому вузі майже одностайно засудили студента, котрий, за тихою підозрою, начебто повідомив правоохоронцям про подарунок...
...Журналістам була продемонстрована скарга в прокуратуру на начебто протиправні дії міліції. Тепер, очевидно, проводитимуть два розслідування: одне визначатиме, чи справді був хабар, інше — чи законно діяли і чи не сфабрикували все це співробітники міліції.

Хмельницький.