Ректорам (директорам) вищих навчальних закладів заступник міністра освіти і науки Михайло Степко надіслав листа, в якому, зокрема, зазначено, що аналіз письмових і усних звернень громадян до міністерства свідчить, що не у всіх вищих навчальних закладах робота приймальних комісій організована на належному рівні.
Мають місце випадки, коли приймальні комісії вимагають від абітурієнтів погашення вартості канцелярських матеріалів, додатково до медичних довідок встановленої форми — довідки нарколога і психіатра, оригінали документів про освіту; не приймають документи і рекомендують подавати їх до вищих навчальних закладів за місцем проживання, не приймають документи без відмітки у приписному свідоцтві про відстрочку, не завіряють копії документів про освіту, не приймають ксерокопії посвідчень про інвалідність, а вимагають довідку ВТЕК тощо.
Абітурієнти, які вступали на заочну форму навчання до педуніверситетів, повідомляють про необ’єктивність оцінювання знань, вимагання сплати благодійних внесків, несвоєчасне оголошення екзаменаційних оцінок, відмову ознайомити їх з письмовими роботами.
МОНУ також відомі факти дезінформації деякими ВНЗ громадськості через засоби масової інформації про оголошення прийому на неіснуючі спеціальності, прийому документів на неліцензовані спеціальності, вимагання укладення договорів на підготовку фахівців ще до вступних випробувань.
Міністерство ще раз звертає увагу дотримуватися вимог нормативно-правових документів, що регламентують організацію і проведення прийому студентів до ВНЗ.
Крім того, воно зобов’язує забезпечити роботу приймальних комісій таким чином, щоб кожний абітурієнт та його батьки могли отримати вчасну кваліфіковану і коректну відповідь на будь-яке питання стосовно вступу в ЗМІ та на відповідних стендах.
При Міністерстві освіти і науки працює штаб «Вступна кампанія 2005 року», який оперативно реагуватиме на будь-які порушення правил прийому до ВНЗ.