Прем’єр-міністр звинуватив Верховну Раду у спротиві прийняттю важливих законопроектів, підготовлених урядом. Прокоментувати цю заяву ми попросили народних депутатів України.
Борис АНДРЕСЮК, фракція Народної партії:
— Мене дивують нинішні тенденції у роботі уряду з парламентом. Колись усі гостро критикували те, що адміністрація колишнього Президента “ламала через коліно” парламент і прагнула зробити його цілком керованим. І тоді всі дружно засуджували такі методи роботи Банкової з Верховною Радою. Тепер, на жаль, цю негативну роль почав активно виконувати Кабінет Міністрів і прем’єр — дайте тільки те, що ми хочемо, тоді й у такому вигляді, як ми хочемо!.. Це дуже небезпечно, бо не додасть авторитету урядові й не покращить роботу з розв’язання багатьох нагальних питань, які нині є в державі. Треба налагоджувати конструктивну систему співпраці уряду з парламентом, а не намагатися когось чи щось “переламати”, як колись.
На засіданні лідерів фракцій у глави парламенту, на якому були присутні Президент і Прем’єр-міністр, проти суті законопроектів, необхідних для вступу України до СОТ, була лише опозиція — комуністи й новітні опозиціонери. Але депутатів обурило те, що їх позбавляють права внести до законопроектів свої поправки і пропозиції. Уряд вимагав голосувати законопроекти лише пакетом, але оскільки депутати наполягали на своєму регламентному праві, врешті було прийнято пропозицію керівників фракцій розглядати законопроекти за визначеною Регламентом процедурою. І парламенту вдалося прийняти вісім законопроектів із 14, які відкривають перед Україною дорогу до СОТ.
Михайло РАТУШНИЙ, фракція УНП:
— Звичайно, частина складу ВР була принципово проти вступу до СОТ. Це їхня політична позиція, інше питання — як вони її відстоювали. Але в частини депутатського корпусу виникали певні запитання до законопроектів, які було винесено на розгляд сесії останнього тижня. Істина десь посередині. З одного боку, уряд припустився певних технологічних помилок: законопроекти вносили на розгляд ВР поспіхом, без достатніх переконань і обговорення. З другого боку, наклалося питання депутатів-сумісників, що також дало грунт для протесту противникам СОТ. Якщо хочемо, щоб усі урядові закони легко проходили через парламент, треба знайти механізм співпраці між парламентом і урядом, а не робити такі заяви. Бо тоді досягти співпраці буде ще важче. І якби в керівництві ВР на посаді заступника Голови ВР, котра звільнилася після переходу О. Зінченка до виконавчої влади, працювала людина, яка представляє нову урядову коаліцію, закони щодо СОТ пройшли б набагато швидше і легше.


Записала Юліана ШЕВЧУК.