А її натхненника Романа Безсмертного “підсмажити” і відправити у відставку


Головним гаслом і змістом форуму представників політичних партій і громадських організацій Київщини, який відбувся у місті Біла Церква, було “Ні — територіальній реформі”. Проте у переповненій залі музично-драматичного теaтру імені П. Саксаганського прозвучали й інші важливі вимоги і пропозиції на адресу влади.
Ініціатор цього заходу — народний депутат України від Київської області Володимир Сівкович — у доповіді наголосив: унаслідок передбачуваного укрупнення адміністративно-територіальних одиниць міста і села позбудуться своєї історичної самобутності. Погіршиться соціальне, культурне й медичне обслуговування населення. Переділ земель вимагатиме переоформлення паїв на землю, створить передумови для неконтрольованих спекуляцій і зловживань на користь нових олігархів. Місцеве самоврядування не наблизиться до потреб людей, не зміцніє, а ще більше віддалиться від них й ослабне. А як підкреслив представник Згурівського району Юрій Малафій, “на нас чекає чергове безладдя і безвладдя”.
Обурення у багатьох промовців викликало й те, що реформою передбачено запровадження нових адміністративних понять і назв. Приміром, села назвати “поселення”, а голів сільських і селищних рад “старостами”.
Називали вартість цього експерименту в області. Він обійдеться у 800 мільйонів гривень. Отож звучали пропозиції: краще передати ці кошти місцевим органам влади, і вони визначать, на що ліпше їх витратити. Адже, скажімо, на повну газифікацію області потрібно 500 млн., а на покращення медичного забезпечення — щонаймене 300 млн. гривень.
Втім, висловлюючи свою незгоду, учасники форуму не відкидали повністю ідею реформи, як таку. Але вона має бути ретельно економічно прорахована, детально роз’яснена людям, схвалена ними і законодавчо забезпечена.
Чимало гострих стріл і різких закидів звучало на форумі на адресу віце-прем’єр-міністра — “батька” територіальної реформи Романа Безсмертного. І вирішили всією областю “підсмажити” його і спалити нав’язану ним ідею. Сьогодні, 14 липня, о 21.30 на території області вздовж автотраси Київ—Одеса мають спалахнути тисячі свічок. А скрізь у населених пунктах запалати багаття. На них “смажитимуть” свого земляка Романа Безсмертного і сплюватимуть його ідею. Це буде перша акція протесту. За нею будуть наступні, аж поки Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко не пригасить вогонь ініціатора реформи. Доки своє слово не скаже гарант Конституції. Адже плановані зміни порушують кілька її статей.
Білоцерківський форум ухвалив рішення про створення комітету з координації зусиль протистояння територіальній реформі всіх обласних партій і громадських організацій. Його головою обрано В. Сівковича. Висловлювали присутні намір поширити свій приклад на всю Україну, а також пропозицію Президенту України — ліквідувати в уряді посаду “головного реформатора”, а замість неї відновити посаду віце-прем’єра з агропромислового комплексу. Користі від того, на їх думку, буде більше.

Київська область.