Передумови виникнення корпоративних конфліктів і шляхи їх локалізації розглянули за «круглим столом» у Дніпропетровській облдержадміністрації юристи-практики, вчені, промисловці та підприємці, фінансисти, правоохоронці, представники владних структур та органів місцевого самоврядування.
Ініціатором такого обговорення стала місцева ОДА. Як зазначив її голова Юрій Єхануров, цього року корпоративні конфлікти стали для області справжнім «стихійним лихом». Майнові спори навколо НФЗ, комбінату «Криворіжсталь», дніпропетровської «Озерки» постійно дестабілізують ситуацію в регіонах, відвертають від роботи мешканців області, «не дають вільно дихати».
Керівник навів приклади багатьох «незрозумілостей», які виникають у процесі діяльності акціонерних товариств. На сьогодні в області зареєстровано 628 відкритих АТ (5,4 відсотка від загальної кількості їх в Україні), 2529 закритих АТ (11,6 відсотка) з емісією акцій у 17,7 мільярда гривень (13,7 відсотка).
Учасники «круглого столу» обмінялися досвідом та обговорили низку проблем, серед яких такі питання: чого не вистачає у правовому полі для запобігання таких спорів, як підвищити ефективність судової системи в їх розв’язанні, яких важелів не вистачає органам державного управління для впливу на ситуацію? Як зазначила президент київської юридичної фірми «Салком» Наталія Кузнецова, востаннє зміни до законодавства стосовно акціонерних товариств вносили 1996 року. До того ж вони мали лише «косметичний характер». Тому слід якомога швидше прийняти новий закон про діяльність акціонерних товариств у державі, в якому передбачити правове врегулювання різних ситуацій, котрі дедалі частіше і гостріше виникають у сучасних умовах.