Футбол. Позавчора і вчора відбувся перший тур нового чемпіонату країни. А напередодні старту наставники “Шахтаря” і “Динамо” спілкувалися з пресою. Мірча Луческу — на СТБ “Кірша”. Тренер чемпіонів, відомий критик арбітрів, цього разу висловив невдоволення... комп’ютером. Тим, яким користувалися під час складання календаря чемпіонату.

— Маємо дуже складний календар, — поскаржився журналістам пан Луческу. — І хоча його зробив комп’ютер, так вийшло, що він був не на нашому боці. Перед кваліфікаційними матчами Ліги чемпіонів нам поставили важкі виїзди до Сімферополя та Харкова (“Металіст”). А от наш головний суперник у чемпіонаті — київське “Динамо” — виявився приятелем з комп’ютером. І перед кваліфікацією до Ліги чемпіонів киянам випало два домашні поєдинки. А виграші в чемпіонаті, природно, додають ентузіазму перед євроматчами.
Далі фахівець розповів про головну мету “Шахтаря” в сезоні, котрий щойно почався. Насамперед — вихід до групового турніру Ліги чемпіонів. “Це дуже складне завдання. Адже команди, які починатимуть із нами у третьому турі, мають набагато вищий рейтинг, ніж ми. То — елітні клуби. І, можливо, нам випаде один із грандів європейського футболу, представник сильних чемпіонатів — Італії, Іспанії або Англії”.
— Скажіть щиро, а чи був у вас зі Звонимиром Вукичем конфлікт?
— То все лише чутки. Не знаю, звідки вони тільки беруться.
— У якому тепер стані Джуліус Агахова?
— Ми чекаємо його повернення із дня на день. На батьківщині Джуліус міняв свій паспорт. Гадаю, він зможе грати з першого серпня. Агахова пройшов повний курс відновлення в Мілані. І по приїзді до Донецька, сподіваємося, приступить до роботи.
— Ви готові до запровадження ліміту на легіонерів?
— Сподіваюся, що так. Ця акція підняла ціну на українських футболістів. Вона тепер вища за ту, що мають іноземні гравці. Отже, ми зобов’язані виховувати свій резерв. Що ми, власне, робимо й робитимемо надалі.


***


Кореспондент “Голосу України” побував на прес-конференції тренера “Динамо” (Київ) Леоніда Буряка і капітана команди Валентина Белькевича на клубному стадіоні. Динамівський наставник почав з розповіді про готовність свого колективу:
— Роботу розпочали 26 липня. Збір у Ялті був успішний. Це підтвердив рівень гри, який ми продемонстрували в Одесі під час поєдинку за Суперкубок. Тепер стартуємо в чемпіонаті, потім гратимемо у кваліфікації Ліги чемпіонів. Одне слово, графік щільний і напружений.
— У першій частині сезону учасники проведуть 19 турів. Як ставитеся до такого графіка?
Буряк: Робитимемо все в інтересах збірної, підлаштовуватимемося під її графік, щоб вона мала зручні умови для підготовки та успішних виступів. Якщо її головний тренер матиме бажання, то неодмінно співпрацюватимемо. Національна команда має дуже високі шанси виступати у фінальній частині чемпіонату світу.
Белькевич: Ми виконали велику й корисну роботу у Криму, заклали потрібні підвалини. Гадаю, це дасть нам змогу успішно пройти тривалу дистанцію до грудня. Однак мене дуже хвилює питання якості полів узимку.
— Який стан здоров’я Сергія Федорова?
Буряк: Ситуація дуже серйозна. Йдеться про операцію. Отож лікування і реабілітація Федорова, либонь, триватимуть три місяці.
— Ви вже проглядали майбутнього суперника по кваліфікації Ліги чемпіонів?
— Ще ні. Але неодмінно подивимося “Тюн” у грі 23 липня. Заради цього вирушимо до Швейцарії. А поки що триває збір інформації. До речі, “Тюн” веде активну підготовку, грає багато матчів. Зокрема, переміг берлінську “Герту” (2:0) і ще кілька солідних клубів. Маємо відеокасети записів матчів швейцарців.
— Як справи у гравців, які не прибули на збір до Ялти?
— З бразильцями була дуже серйозна розмова. Пояснили їм, що всі в команді рівні. І закони для всіх однакові. До речі, ми врахували те, що летіти їм з іншого кінця світу двадцять годин. Надали їм потрібний час. Але і за таких умов вони запізнилися. Для румуна Тіберіу Гіоане та бразильців розписано індивідуальну програму, яка триватиме до 18 липня. Готуватимуться вони граючи за “дубль”.
— Шестеро українців у складі на матч з “Шахтарем” — це пов`язано з відсутністю бразильців?
— Тепер у “Динамо” доволі українців. Однак пошук національних кадрів, здатних підсилити команду, не припиняємо. В нас діє один принцип — спортивний. Хто сильніший, той і грає. Немає значення, чи це українець, бразилець або румун.
— Чи плануєте ще якісь придбання до закриття трансферного вікна?
— Погано, коли бракує виконавців. Але і кадровий перебір — кепсько. Адже виникають проблеми, з’являються претензії і образи. Маємо чимало однопланових гравців. Хоча в нас не все гаразд на лівому фланзі. Доведеться когось перекваліфіковувати. Ймовірно, що найближчим часом у “Динамо” з’явиться гравець національної збірної. З якої країни? Від відповіді поки що утримаюсь...


Сторінку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.