Учора Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк зустрівся з делегацією Комітету в закордонних справах Всекитайських зборів народних представників Китайської Народної Республіки. А. Мартинюк назвав особливо цінним для України досвід Китаю у створенні вільних економічних зон. За його словами, в Україні було допущено багато зловживань під час формування вільних економічних зон, і тому змінами до держбюджету-2006 скасовано всі закони, спрямовані на існування таких зон. Однак А. Мартинюк не вважає, що це рішення правильне, адже вільні економічні зони мали свої переваги й позитивні результати.

Співрозмовники обговорили соціально-економічну ситуацію в Україні. Перший заступник Голови Верховної Ради України зазначив, що українці хотіли б досягти таких темпів розвитку, як у Китаї. «Минулого року товарооборот України становив 1,5 млрд. доларів, а за п’ять місяців нинішнього — вже 926 млн. доларів, за умови збереження таких темпів ми вийдемо за 2 млрд. доларів», — сказав А. Мартинюк.
Член Постійного комітету Всекитайських зборів народних представників, голова Комітету в закордонних справах Цзян Еньчжу відзначив, що нещодавній візит Голови Верховної Ради України Володимира Литвина до Китаю був дуже успішний. А нового імпульсу розвиткові культурних, торговельних, економічних зв’язків між Україною та Китаєм має надати підписання найближчим часом стратегічного договору між обома країнами.
Делегація китайського парламенту також мала зустрічі із заступником голови Комітету ВР у закордонних справах, віце-президентом Парламентської асамблеї ОБСЄ Ігорем Осташем та з керівником депутатської групи з міжпарламентських зв’язків із КНР Георгієм Пономаренком.