Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти на черговому засіданні рекомендував скасувати рішення парламенту про направлення на повторне друге читання проекту закону «Про національний заклад (установу) України», поданий у порядку законодавчої ініціативи народним депутатом Сергієм Ківаловим.

Комітет отримав низку пропозицій і зауважень щодо невідповідності проекту чинному законодавству. Так, окремі його положення не узгоджуються з іншими законами, дублюють спеціальні закони у сфері освіти, науки, охорони здоров’я, культури.
На думку членів комітету, надання статусу «національного університету» не завжди себе виправдовує. З 82 державних ВНЗ, яким надано цей статус, деякі втратили темпи розвитку і показники їхньої діяльності не відповідають вимогам часу. Тож треба переглянути методологію визначення рейтингу і надання статусу закладам (установам). Включення до назви закладу прикметника «національний» до того ж не може свідчити про його вищий рейтинг відносно аналогічних закладів, а також підставою для надання будь-яких пільг.
Комітет рекомендував парламенту розглянути у першому читанні проект закону про внесення змін і доповнень до статті 57 Закону України «Про освіту» (щодо надання пільгових кредитів педагогічним і науково-педагогічним працівникам).
Запропоновані зміни сприятимуть підвищенню привабливості викладацької професії, що позитивно позначиться на бажанні молоді з педагогічною освітою йти працювати до загальноосвітніх навчальних закладів.
Члени комітету заслухали інформацію секретаря комітету Володимира Кафарського про лист Міністерства охорони здоров’я України за № 08.01-22/1178 від 18.06.2005 року до ректорів і директорів вищих медичних і фармацевтичних навчальних закладів і закладів післядипломної освіти. Рекомендації міністерства стосуються виконання державного замовлення приймання до вищих навчальних закладів у кількості не менш як 50 відсотків від обсягу прийому на перший курс. Ці дії, на думку народних депутатів України, є неправомірними та незаконними і суперечать Закону Україну «Про вищу освіту». Крім того, у такій рекомендації вони вбачають порушення прав батьків та обмеження джерел фінансування навчальних закладів.
Комітет звернувся до Кабінету Міністрів з проханням відкликати лист Міністерства охорони здоров’я як такий, що суперечить чинному законодавству.

 

Наталя ГРЕК, Іван ІЛЛЯШ.