Так голова кримського уряду Анатолій Матвієнко охарактеризував наказ голови Держкомітету України із земельних ресурсів Анатолія Даниленка про створення на півострові земельної структури «Укрспецзем». Прем’єр переконаний, що пан Даниленко має негайно відкликати свій наказ.
На думку А. Матвієнка, намір створити в Криму структуру, яка займатиметься регулюванням земельних відносин, «говорить про те, що ніхто не хоче відкритості й прозорості в земельних питаннях автономії» і Даниленко «боїться цієї відкритості».
Про наказ стосовно створення в Криму організації «Укрспецзем» глава кримського уряду вже інформував голову РНБУ Петра Порошенка і секретаріат Президента. Ця дискусія відбувається на тлі нової серії перевірок земельного питання на півострові, які, на жаль, досі не призвели до наведення ладу у цьому животрепетному питанні. Цим, можливо, й викликане створення дочірнього підприємства «Укрспецзем Криму», яке буде уповноважене здійснювати координацію й методичне забезпечення діяльності трьох існуючих підприємств —ДП «Кримський науково-дослідний і проектний інституту землевлаштування», пансіонат «Горний» у Рибачому і ДП «Центр державного земельного кадастру». Це підприємство представлене в Криму місцевим філіалом і займається відведенням земельних ділянок, реєстрацією держактів, геодезичною зйомкою і видачею виписок з держреєстру земельних ділянок. Очолює кримську філію Ігор Жагорніков (син колишнього голови Рескому земельних ресурсів Євгена Жагорнікова, звільненого у травні Верховною Радою Криму). Цікаво, що, крім координації діяльності цих трьох підприємств, «Укрспецзему Криму» доручили ще й розробляти нормативно-правові акти з регулювання земельних відносин на території усього півострова, чим уже займається з першого дня свого створення Рескомітет земельних ресурсів, очолюваний досвідченим Миколою Голубєвим.
Реакція А. Даниленка на гостру оцінку його новацій Анатолієм Матвієнком ще невідома, як і те, чим закінчиться протистояння оновленого керівництва кримського уряду й старого складу Держкомзему — саме останньому дуже добре відомі всі резонансні земельні скандали Південнобережжя.

Крим.