За умови, що не буде воєн та катаклізмів, найближчим часом нас в Україні залишиться 36 мільйонів. Але якщо дуже постараємося, то вийдемо на 44 мільйони. Щоправда, в порівнянні з «нас 52 мільйони» це все одно звучить погано... Днями Держкомстат України та Інститут демографії та соціальних досліджень НАН України розвіювали міфи, якими щедро обросла тема демографічної ситуації у нашій державі.

По-перше, легендарне співвідношення «девчонок» і «ребят» — десять до дев’яти — повна нісенітниця, якщо мати на увазі саме юнаків і дівчат. Насправді, хлопчиків народжується більше, ніж дівчаток, а кількісно переважати чоловічу стать жіноча починає тільки з 29-річного віку. А ось українським бабусям вже справді не позаздриш: у віковій групі «за 70» на 1000 жінок припадає тільки 443 чоловіки! Все тому, що представники сильної статі живуть у нашій державі аж на 11,5 року менше за представниць статі прекрасної. А в передових країнах ця різниця становить лише п’ять—шість років.
По-друге, фахівці переконують: населення України, попри заяви деяких прогнозистів, не скоротиться до 25—26 млн. осіб — і слава Богу! Реальною можливістю взяти ту колишню «висоту» в 52 мільйони наразі є тільки залучення емігрантів з економічно нерозвинених або густонаселених країн. Але подумати перед таким кроком варто разів сім — адже мова йтиме про зміну нашого етносу... Вочевидь набагато доцільніше перейматися тим, щоб нас більше народжувалося й жили ми якомога довше та щасливіше.
По-третє, демографічні проблеми властиві не тільки Україні, навіть не лише пострадянським державам — у 21 європейській країні рівень народжуваності поступається рівневі смертності. Але саме в нас ці проблеми набули чи не найбільшої гостроти — багато в чому «завдяки» економічній кризі 90-х (якби показники народжуваності та смертності в Україні в 1989—2001 роках лишалися на рівні 1989-го, нас на 2,3 млн. більше народилося б і на 2,4 млн. менше померло!). Живемо ми, за європейськими мірками, дуже мало — на 5,5 року поступаємося тривалістю життя громадянам країн Центральної Європи і аж на 10,9 — мешканцям Євросоюзу.
До речі, в Росії, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, люди живуть ще на 3,4 року менше, ніж у нас. Принаймні з огляду на ці цифри перспектива інтеграції в ЄС видається значно привабливішою...