На жаль, трапляється, що пильність і прискіпливість інспектора державного нагляду не завжди узгоджуються з дотриманням законності в діяльності цієї служби. Бюрократичні прояви іноді поступово переходять у зловживання службовим становищем. Головне управління МНС у місті Києві вирішило покласти цьому край.
Відтепер інспектора держпожнагляду під час перевірки будь-якого об’єкта позбавлено права виносити постанови про накладання адміністративних стягнень за порушення встановлених законодавством вимог правил пожежної безпеки, невиконання приписів або постанов посадових осіб державного пожежного нагляду та застосування запобіжних заходів реагування — припинення експлуатації приміщень, окремих ділянок електромережі тощо. Інспектор не має права видавати також дозволи на початок роботи підприємств і оренду приміщень. Усі ці повноваження покладено тепер винятково на начальників районних управлінь та їх заступників з наглядово-профілактичної діяльності.
Тепер інспектор після перевірки об’єкта має доповісти про стан виконання норм правил пожежної безпеки керівництву райуправління, а там вже приймуть рішення про застосування відповідних заходів до порушників. У кожному райуправлінні встановлено конкретні дні та години прийому громадян і посадових осіб для розгляду матеріалів справ про адміністративні правопорушення та прийняття рішень стосовно діяльності об’єкта або підприємства.
Водночас головне управління МНС України в м. Києві, повідомляє його Центр пропаганди, звертається з проханням до громадян і підприємців: у разі виявлення фактів перевищення повноважень інспекторами державного пожежного нагляду, їх некоректного поводження, а також якщо звертаються з проханнями, не пов’язаними з виконанням ними прямих обов’язків, негайно повідомляти за “телефоном довіри” 272-32-91.
Такі нововведення, запевняє Центр пропаганди, запроваджено вперше в Україні. А чи позначаться вони на зменшенні великої кількості пожеж у столиці і чи не почнуть зловживати службовим становищем у районних управліннях пожежної служби, покаже час.

Київ.