Так вважає міністр аграрної політики Криму Анатолій Корнійчук і рекомендує сільгосптоваровиробникам не квапитися з продажем зерна, повідомляє прес-служба Ради міністрів автономії. Прогнози грунтуються на тому, що валовий збір культури може бути трохи нижчим за торішній врожай.

Очікують, що таке зниження вкупі з активним експортним попитом — український ячмінь успішно йде у країни Північної Африки і Близького Сходу — створить умови для підтримання внутрішніх цін. За словами А. Корнійчука, сьогодні перед аграріями автономії стоїть завдання — вигідно продати зерно. З огляду на це міністр вказує на необхідність «творчого підходу до проблем використання фуражного і продовольчого зерна».
На недавній нараді на Кримській аграрній біржі з керівниками агроторгових домів і начальниками сільгоспуправлінь півострова аграріїв просили не продавати зерно ячменю за ціною, нижчою як 500 гривень за тонну. «Реальна ціна ячменю, з огляду на значне перевищення попиту над пропозиціями в Криму і в усій Україні, становитиме не менш 650—700 гривень за тонну», — запевнив А. Корнійчук.
Крім того, міністр не радить квапитися і з реалізацією продовольчої пшениці. За його словами, слід визначитися з кількістю пшениці, необхідної на кормові і регіональні нестатки. У Криму вважають, що, поки не склалася реальна ціна на колосові, сільгосппідприємствам вигідніше брати кредити під заставу зерна, що знаходиться на елеваторах. Отримані в такий спосіб кошти дадуть змогу сільгоспвиробникам провести поточні платежі і дочекатися, аж поки врожай подорожчає.
Якщо довіряти статистичним зведенням, ячмінь в Україні скошено на площі 447 тис. га — трохи більше, як торік. За середньою врожайністю нинішній рік 2004-му, коли збирали 28,8 центнера з гектара, трохи поступається. Сьогодні показник поки що утримується на позначці 22,2 центнера з гектара.