Генеральна прокуратура України пред’явила першому заступнику голови Народно-демократичної партії Анатолію Толстоухову звинувачення за ч. І ст.365 Кримінального кодексу України — перевищення влади і службових повноважень. А. Толстоухов повідомив на прес-конференції, що дав у Генпрокуратурі підписку про невиїзд, але відмовився давати будь-які свідчення у цій справі, бо вважає її політичним переслідуванням.
А. Толстоухову інкримінують зловживання владою, коли він під час минулорічних президентських виборів, обіймаючи посаду міністра Кабінету Міністрів України, разом із тодішнім віце-прем’єром Дмитром Табачником підписали до друку номер газети “Урядовий кур’єр” від 26 листопада 2004 року з постановою ЦВК про результати президентських виборів, яку було заборонено Верховним Судом до офіційного оприлюднення.

Водночас екс-міністр відкидає будь-які звинувачення на свою адресу і готує позов до суду. Раніше у квартирі
А. Толстоухова правоохоронці вже проводили обшук, а весною було тимчасово «заморожено» рахунки НДП. Все це народні демократи розцінюють як тиск із боку нової влади на політичних опонентів. «У державі досі є політичні переслідування», — заявив лідер НДП Валерій Пустовойтенко.
Нині колись провладна Народно-демократична партія позиціонує себе як «конструктивна опозиція». На наступні парламентські вибори НДП, за словами її лідера В. Пустовойтенка, йтиме самостійно, а серед своїх ймовірних союзників бачить хіба що Народну партію Володимира Литвина. НДП розраховує набрати на майбутніх виборчих перегонах не менше як 5 відсотків голосів.