Підсумки сьомої сесії Верховної Ради четвертого скликання коментують народні депутати:
Ігор ШУРМА (СДПУ(о):
— Завдяки Голові Верховної Ради України Володимиру Литвину парламент зберіг своє обличчя і не дозволив себе нагнути. Верховна Рада, досить різна і політично структурована, змобілізувалася і затвердила прем’єра, новий уряд. Тобто дала шанс новій владі реалізувати свої передвиборні обіцянки.
Негатив. Влада, яка всюди піарить себе як всенародну, не змогла за півроку сформувати парламентську більшість, яка взяла б на себе відповідальність разом з виконавчою гілкою. Без такої більшості у парламенті восени матимемо повністю політичну безвідповідальну владу. І головний парадокс у діяльності парламенту полягає в тому, що сьогодні ВР апелює до Президента, аби він сам примусив сумісників зі своєї команди виконувати Конституцію.
Василь ГАВРИЛЮК (позафракційний):
— Законотворчу роботу напередодні старту виборчої кампанії затьмарила політична боротьба опонентів. Тому сьома сесія не змогла виконати всіх запланованих завдань. Хоча здорова частина парламенту на чолі з Головою ВР героїчно цього домагалася. Парламент учергове став жертвою гострого протистояння влади й опозиції. Деякі закони, зокрема і бюджет, приймалися після довгих пошуків вимушених компромісів. Тому деякі з них і недосконалі. У бюджеті багато популізму і мало розвитку. Є над чим замислитися надалі.
Приємно, і я цим пишаюся, що Верховна Рада у найнапруженіші моменти протистояння відігравала миротворчу і вирішальну роль загалом для держави. А сам Голова ВР зіграв роль справедливого арбітра і діяв у дусі третьої сили.
Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ (Народна партія):
— Вдалося зробити так, щоб перша сесія після президентських виборів не перетворилася на бійку між конфронтуючими силами. А фракція Народної партії зіграла стабілізуючу роль у роботі законодавчого органу. Якби не Верховна Рада, то ситуація конфронтації і розколу набула б більш різких і негативних ознак. Це величезний показник ефективності роботи депутатів. Парламент на чолі з миротворцем Володимиром Литвином зумів замирити суспільство, яке після виборів було більш роз’єднаним. Серед здобутків сьомої сесії — кілька важливих ратифікацій, вагомі законопроект щодо СОТ, зміни до бюджету. Взагалі порівняно з європейськими парламентами, де один закон можуть розглядати місяць, Верховна Рада працює досить інтенсивно.
Петро СИМОНЕНКО (КПУ):
— Верховна Рада не виконала завдань і сподівань, на які наш народ очікував після завершення виборчої кампанії. На жаль, нова влада не запропонувала ті проекти, які задекларувала. Парламент був під шаленим тиском соціальної демагогії, яку започаткувала нова влада. Були тільки гасла про підвищення зарплатні і добробуту, а реально ситуація навіть дестабілізувалася. Протягом сьомої сесії комуністи зробили свій великий внесок у розвиток законотворення — запропонували понад сто законопроектів. Серед них закон про націоналізацію, повернення заощаджень ветеранам.
Рефат ЧУБАРОВ («Наша Україна»):
— Минула сесія була найскладніша. Іншою вона й не могла бути, оскільки після президентських виборів відбувається переформатування не тільки політичних сил, змінюється стиль управління суспільством. Сили, які програли на виборах, застосовували всі можливості для того, щоб влада не вирішувала проблеми. Звідси і жорстке протистояння. Водночас парламент гідно виходив із ситуації дезінтеграції роботи і в цьому чимала заслуга Володимира Литвина, який зробив все для об’єднання законодавчого органу.