Президентові України Ющенко В. А.
Голові Верховної Ради України Литвину В. М.
Прем’єр-міністрові України Тимошенко Ю. В.


Від імені 10-тисячного трудового колективу ЗАТ «Сєверодонецьке об’єднання «Азот» звертаємося до вас із переконливим проханням посприяти створенню нормальної моральної обстановки навколо нашого підприємства у світлі питань, пов’язаних з утворенням і нормальною роботою Закритого акціонерного товариства на базі цілісного майнового комплексу Сєверодонецького державного виробничого підприємства «Об’єднання «Азот».
Створення Закритого акціонерного товариства стало результатом злиття збереженої в 100-відсотковому розмірі державної власності у вигляді основних фондів СДВП «Об’єднання «Азот» і залученого капіталу американського інвестора (фірма Worldwіde Chemіcal).
Процес створення ЗАТ «Сєверодонецьке об’єднання «Азот» відбувався протягом кількох років з участю декількох складів Кабінету Міністрів України. На розробку оптимальних варіантів зміни форми власності Сєверодонецького «Азоту» спрямовували свого часу свої зусилля Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко, Анатолій Кінах та інші посадові особи країни.
Публікації, що з’являються впродовж останніх місяців у ЗМІ, й висловлювання окремих представників міністерств і народних депутатів про нібито допущені порушення під час створення ЗАТ підривають ділову репутацію підприємства, його авторитет на світовому ринку, вносять дезорганізацію в роботу з діловими партнерами.
Негативно позначаються на діловому іміджі підприємства й численні судові розгляди, ймовірно, ініційовані одним із відомих фінансових магнатів через тодішнього голову правління ВАТ «Луганськобленерго» Курбацького В. С. Так, було подано позовну заяву до Печерського районного суду м. Києва про визнання недійсними результатів конкурсу з відбору інвестора для Сєверодонецького «Азоту». 15 листопада 2004р. Печерський районний суд провадження у цій справі припинив у зв’язку з його непідвідомчістю судам загальної юрисдикції. На такій же правовій позиції також і раніше виносилися рішення Апеляційним судом м. Києва (рішення від 8 червня 2004р.) і Верховним Судом України (ухвала від 7 грудня 2004 р.).
Чергову позовну заяву від ВАТ «Луганськобленерго» було залишено без задоволення рішенням господарського суду Луганської області від 17 березня 2005р.
При цьому, наскільки нам відомо, у 2000 році ФДМУ за дорученням віце-прем’єра Юлії Тимошенко відсторонив від виконання обов’язків голову правління ВАТ «Луганськобленерго» В. Курбацького.
Варто відзначити, що численні позови, в яких сторонами є ВАТ «Луганськобленерго» і СДВП «Об’єднання «Азот» розглядаються переважно в тих самих судах: Печерським районним судом міста Києва, Голосіївським районним судом м. Києва, а підтримує прийняті рішення Апеляційний суд м. Києва.
Усі суперечки здебільшого вирішуються на користь зазначених вище осіб ВАТ «Луганськобленерго», що мимоволі приводить до висновку про сумнівні дії, які дискредитують судову систему України.
Але зазначені особи, що, як нам здається, тільки прикриваються інтересами ВАТ «Луганськобленерго», продовжували домагатися своїх цілей. У результаті суддя Печерського районного суду м. Києва Умнова О. В. 17 березня 2005р. прийняла рішення, що визнає недійсними установчі документи й реєстрацію ЗАТ «Сєверодонецьке об’єднання «Азот».
У той час, коли люди повірили Президентові, новій владі, такі дії певних осіб є особливо цинічні. Вони підривають віру в слова Президента, викликають почуття непевності в завтрашньому дні.
Ця ситуація вимагає проведення правової оцінки дій зазначених осіб з тим, щоб вони не заважали нам працювати, не заважали творчій праці на користь державі й добробуту наших родин.
Ми знаємо, що у відповіді Президента України Віктора Ющенка американському сенаторові він пообіцяв розібратися в ситуації, що склалася, і вирішити її в правовому полі.
Прийнятий Президентом, Головою Верховної Ради й Прем’єр-міністром Меморандум «Про гарантії прав власності й забезпечення законності при їх реалізації», висловлення Президента України про припинення розмов про реприватизацію вселяють надію на те, що обстановка навколо питання правомірності створення ЗАТ «Сєверодонецьке об’єднання «Азот» зміниться на краще, а пропозиція Віктора Ющенка про продаж державної частки акцій ЗАТ «Сєверодонецьке об’єднання «Азот» приведе до залучення додаткових інвестицій, необхідних для розвитку підприємства.
Результати перевірки, проведеної прокуратурою з факту протиправного відчуження майна СДВП «Об’єднання «Азот» показали, що створення ЗАТ «Сєверодонецьке об’єднання «Азот» було проведено в суворій відповідності із чинним законодавством України.
Свідчення тому — постанова прокуратури від 22.06.05р. «Про закриття кримінальної справи з факту протиправного відчуження майна СДВП «Об’єднання «Азот».
Тепер, коли законність створення ЗАТ «Сєверодонецьке об’єднання «Азот» підтверджена, ми чекаємо від вас конкретної допомоги в захисті створеного державою разом з американським інвестором ЗАТ, що довело свою працездатність і ефективність.
Сьогодні, незважаючи на нездорову ситуацію навколо підприємства, колектив працює успішно. За п’ять місяців 2005 року, завдяки ефективному використанню виробничих потужностей (99,5 відсотка), на підприємстві було вироблено товарної продукції на 755,7 млн. гривень, що на 13,3 відсотка вище, ніж за аналогічний період минулого року. Отримано чистого прибутку в розмірі 172 млн. гривень, сплачено податків у бюджети всіх рівнів на суму 97,3 млн. гривень. Очікуваний обсяг чистого прибутку за перше півріччя 2005 року повинен становити 182 млн. гривень. Це дасть можливість з 1 липня підвищити рівень середньомісячної зарплати працівників ЗАТ «Сєверодонецьке об’єднання «Азот» на 25 відсотків і довести її до 1300 гривень.
Наше підприємство виконало всі умови Меморандуму уряду про поставку мінеральних добрив селу під врожай-2005. Ми відвантажили селянам понад 100 тис. тонн аміачної селітри й 30 тис. тонн карбаміду за цінами, прийнятними для сільгосптоваровиробників, хоча й на шкоду економіці свого підприємства.
Наші успіхи були б неможливі без кваліфікованих фахівців, талановитих, турботливих керівників, таких як Олексій Кунченко, до того ж всі вони — вихованці нашого колективу. Тому викликає здивування наказ Мінпромполітики від 30.05.2005р. про припинення контракту з О. Кунченком як генеральним директором СДВП «Об’єднання «Азот», у той час, коли необхідно вести наполегливі пошуки інвестора, готового взяти на себе зобов’язання з відродження законсервованого багатотоннажного виробництва з випуску поліетилену високого тиску, дуже необхідного народному господарству України.
Переконливо просимо вас стати на захист інтересів трудового колективу, допомогти підприємству вирішити всі проблемні питання, пов’язані із створенням ЗАТ «Сєверодонецьке об’єднання «Азот».


За дорученням трудового колективу ЗАТ «Сєверодонецьке об’єднання «Азот», Голова правлінняВ. В. КАЗАКОВ, голова профспілкового комітету підприємства В. Г. КРАВЧЕНКО та ще 31 працівник підприємства.