Футбол. Матч за Суперкубок України. «Динамо» (Київ) — «Шахтар» (Донецьк). 1:1 (пенальті — 3:4). Голи: Елано, 5, Белькевич, 31. Післяматчеві пенальті реалізували: Алієв, Гавранчич, Гусєв — Жадсон, Маріка, Тимощук, Стойкан; не реалізували: Саблич (воротар), Шацьких (хрестовина) — Срна (воротар).
«Динамо»: Шовковський, Федоров, Ребров (Чеснаускіс, 39), Белькевич (Алієв, 69), Саблич, Ротань (Пеєв, 77), Шацьких, Гусєв, Несмачний, Гавранчич, Юссуф. Тренер — Леонід Буряк.
«Шахтар»: Лаштувка, Срна, Левандовський, Гюбшман, Дуляй (Стойкан, 79), Тимощук, Рац, Жадсон, Елано (Шевчук, 59), Бєлік, Воробей (Маріка, 70). Тренер — Мірча Луческу.
Попереджено: Елано, 5, Реброва, 10, Гусєва, 33, Саблича, 45+2.
Арбітр — Ігор Подушкін (Харків).
9 липня. Одеса. Стадіон «Чорноморець». 27 градусів. 30 000 глядачів.
Упродовж минулого тижня в Одесі спостерігався, без перебільшення, справжній футбольний бум. Тільки й чути було про протистояння чемпіона і володаря Кубка. Мені пощастило разом із двома володарями «Золотого м’яча» France Football (найкращому футболістові Європи) Олегом Блохіним та Ігорем Бєлановим, а ще з Андрієм Балем і Олександром Заваровим у день матчу кілька годин бути на пляжі «Дельфін». Звичайно, присутні там вболівальники (а вони всюди є) не могли не помітити таких легендарних персон. Однак просили в них не тільки автографи, а й благали дістати бодай квиток на матч Суперкубка. Але ті прохання були марними. Адже навіть цей знаменитий квартет не зміг забезпечити проходом на стадіон своїх численних одеських та київських друзів.
Отже, що ми маємо? Добру підготовку одеситів до події, переповнені трибуни. І футбол. А от він у виконанні обох команд, як на мене, був, на жаль, далеким від найкращих зразків. Було багато жорсткої боротьби, навіть грубощів. І обмаль захопливих комбінацій та високих індивідуальних дій.
Киян дуже підвів Горан Саблич, який, м’яко кажучи, провів свій не найкращий матч. На рівному місці він підіграв... суперникові, скинувши м’яча під удар Елано. Тому здивувало, що Сабличу довірили пробити один із післяматчевих пенальті. І той схибив, влучивши в ногу Лаштувці...
Скажу, що Леонід Буряк опинився у досить непростій ситуації. Це був його перший офіційний матч на новій посаді наставника «Динамо». Й одразу — в поєдинку за такий важливий і почесний приз. Відбувалося все це у його рідному місті, та ще й напередодні дня народження Леоніда Йосиповича. Звичайно, він мріяв про перемогу і, зрозуміло, як міг налаштовував своїх підопічних на гру з повною самовіддачею.
Ось що він сказав після поєдинку:
— «Шахтар» для нас завжди є подразником. Однак ми не ставили завдання будь-що перемогти. Так, «Динамо» хотіло вдруге поспіль привезти до Києва Суперкубок. Та цього разу фортуна була на боці «гірників». У нас сьогодні була перша серйозна зустріч після передсезонного збору. Нам елементарно забракло ігрової практики. Але динамівці мали свіжіший вигляд, ніж суперник. Як на мене, «Динамо» було ближче, ніж «Шахтар», до перемоги.
— Чому так рано поле залишив Сергій Ребров?
— У нього мікроушкодження задньої поверхні стегна.
— Чи серйозна травма у Федорова?
— Не виключено, що у Сергія розірвано сумку ключиці. Я намагаюся не обговорювати питання суддівства. Однак пан Луческу вважає, що в чемпіонаті України упереджене ставлення арбітрів лише до «Шахтаря». Але сьогодні суддя не призначає чистий пенальті, коли збили Юссуфа. Не вважає порушенням дії донецького футболіста, внаслідок яких тяжкої травми зазнав Федоров. Ми переглянули відеозапис епізоду з Юссуфом і переконалися, що пенальті таки був.
Потім тренер дав оцінку грі Чеснаускіса, Алієва і Ротаня.
— В Едгараса є високий потенціал. Щоправда, у збірній Литви він грає нападником. Попередні наставники «Динамо» використали його в півобороні. Вийшовши сьогодні на заміну, він цілком природно вписався у гру.
Тепер на мене чиниться певний тиск. Усі хочуть бачити Алієва й Мілевського в основному складі. Я не проти. Однак досі вони грали в юнацькому футболі. Хлопцю потрібний час, щоб освоїтися. Втім, я, либонь, більше хочу, щоб Олександр грав, ніж він сам.
Ротань — нестандартний футболіст, гравець національної збірної. Гадаю, що в «Динамо» на нього чекає велике майбутнє.
— Чому були відсутні четверо бразильців?
— Ми не можемо підлаштовуватися під окремих гравців, це вони так мають чинити. Кожний повинен дотримуватися внутрішньокомандного розпорядку, нікому не дозволено його порушувати. Верпаковскіс, Гіоане й бразильці до 17 липня працюватимуть за індивідуальною програмою.
Мірча Луческу:
— «Шахтар» завоював важливий трофей. У таких матчах примножуються клубні традиції. Хоча звання володаря Суперкубка клубу нічого не дає, але повний стадіон підтверджує важливість події. Ми були зобов’язані віддячити публіці за таку підтримку!
Зустріч була рівна, ми добре стартували. А Бєлік у середині тайму міг забити і другого м’яча, але Шовковський врятував «Динамо». Повівши в рахунку, ми, на жаль, відійшли на свою половину поля, дозволивши киянам контролювати гру. Вони, зрештою, зрівняли рахунок і мали перевагу в першому таймі.
Після перерви протистояння було рівне. Либонь, давалася взнаки втома. Попереду чемпіонат, довга турнірна дистанція, в ході якої вкотре вирішуватиметься, хто з наших команд сильніший. Я зрадів би, якби в боротьбу між нами втрутилися «Дніпро», донецький «Металург» або хтось іще. То було б найліпшим свідченням зростання рівня українського чемпіонату...
P. S. Варто відзначити велику підготовчу роботу ПФЛ (президент, народний депутат України Равіль Сафіуллін), і особливо його прес-аташе Юрія Малишева. Для численних представників ЗМІ було створено найкомфортніші умови.

Одеса—Київ.