Протягом сьомої сесії четвертого скликання ухвалено рішення з 684 проектів законів, прийнято 122 закони. Водночас парламент ухвалив 273 постанови з різних питань. Розглянув і направив 3015 запитів. Такі цифри навів учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин на заключній прес-конференції після закриття сьомої сесії. До того ж, зазначив глава парламенту, на розгляді у комітетах нині перебуває майже півтори тисячі законопроектів, які виноситимуться на наступну сесію.
На запитання журналістів, чи всі першочергові законопроекти встиг ухвалити парламент для вступу України до СОТ, Володимир Литвин відповів: «Ми прийняли ключовий закон, який стосується інтелектуальної власності, саме він відкриває дорогу до підписання протоколу зі Сполученими Штатами Америки». Інші законопроекти, зазначив глава парламенту, буде можливість спокійно розглянути у вересні. Тим більше, що жодних регламентних перепон не буде. Бо, за словами Володимира Литвина, блокування було спричинене насамперед бажанням депутатів внести до проектів свої пропозиції та зауваження. «Якби ми працювали методично і не було намагань методом кавалерійської атаки вирішити цю проблему, ми прийняли б більшість законопроектів», — констатував глава парламенту. «Я переконаний, що Верховна Рада не затуляє можливість вступу України до СОТ», — додав він. Водночас Володимир Литвин висловив побажання, щоб із цією сесією у минуле відійшли всі протистояння і непорозуміння, які мали місце у парламенті.

Стосовно cтворення передвиборного блоку Народної партії, “Нашої України” і БЮТ, за словами Володимира Литвина, такі переговори не велися. А є просто міркування щодо того, яким бачиться політичний простір України. Переговори, на переконання головного парламентарія, мають базуватися на принципових засадах. “Якщо мені кажуть: “Ми вас не визнаватимемо, бо у вас є люди, які нам не подобаються”, вибачте, але у мене таке оточення, яке є. Іншого не буде, і я його ціную, — наголосив В. Литвин. — Треба намагатися співпрацювати з усіма, а не оцінювати людей”.
Докладніше про прес-конференцію Голови Верховної Ради Володимира Литвина читайте в наступному номері газети.